Közélet

A kormány hatósági árat vezetett be a taxis tarifákra

A kormány szerdán hatósági árat vezetett be a taxis tarifákra. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozik.

A taxisok viszont éppen az üzemanyag-ársapka eltörlése után álltak elő tarifaemelési javaslattal. A javaslatokról a fővárosi városvezetés már több körben egyeztetett is a taxisokkal, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közlése szerint nem sikerült közös nevezőre jutniuk, így a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadott előterjesztés nem konszenzuson alapult. Ebben még arról volt szó, hogy márciustól az alapdíj 1000 forintról 1100 forintra, a távolsággal arányos egységdíj kilométerenként 400-ról 440 forintra, míg a percdíj 100 forintról 110 forintra emelkedik Budapesten. Ugyanakkor az árszabályozás rugalmasabbá vált volna, ezért az új tarifákat középárként határozták meg, melytől felfelé és lefelé is 10 százalékkal el lehet térni.

MÁTÓL ÉLETBE IS LÉPETT

A Világgazdaság cikke alapján a kormányhoz a taxisok fordultak azzal a kéréssel, hogy Budapesten megmaradjon a hatósági ár, miután megjelentek azok a törekvések, hogy a fix tarifát részben vagy akár teljesen szabad piaci árral váltsák fel – utaltak a fővárosi tervekre. A lap arról is írt, hogy a budapesti taxisok jelentősebb áremelést szeretnének 2023-ban annál, mint amit a főváros most előterjesztett, mivel úgy látják, hogy 10 százalékos emelésre már decemberben szükség lett volna, majd tavasztól egy újabbra. A taxisok kérésének eleget tevő hatósági árrendelet csütörtöktől életbe is lép.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb