Közélet

Békés vármegyében terjed jelenleg leggyorsabban az influenza: a szegedi Klinikai Központ után újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Sorra lépnek életbe a látogatási tilalmak a kórházakban az influenzaszerű megbetegedések járványos szintre való emelkedése miatt Magyarországon. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja után látogatási tilalmat vezetett be először a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház, majd most a Békés vármegyei kórházak is bejelentették az intézkedést – számolt be az Index.

Mint írták, hétfőtől visszavonásig látogatási tilalmat rendeltek el a Békés vármegyei kórházakban az influenzaszerű tünetek számának emelkedése miatt. Az intézkedés érinti a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagintézményét, valamint az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet összes fekvőbeteg osztályát.  

BÉKÉS VÁRMEGYÉBEN TERJED JELENLEG LEGGYORSABBAN AZ INFLUENZA

A Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett heti jelentése szerint a legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt. Békés vármegye az ország egyik olyan térsége, ahol jelenleg a leggyorsabban terjed az influenza:

  • Az év harmadik hetében 185 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.
  • Utóbbiak közül a betegek 35 százaléka gyerek, 31,1 százaléka 15–34 éves volt.
  • A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,1 százaléka, 10,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

SZEGEDEN RENDELTÉK EL ELŐSZÖR A LÁTOGATÁSI TILALMAT

Ahogy korábban Bartok Zsófi kollégánk beszámolt róla, az influenzaszerű megbetegedések emelkedése miatt először a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg-ellátó egységében rendeltek el látogatási tilalmat. Pénteken az is kiderült, hogy vannak azért kivételek. A Klinikai Központ azt közölte, hogy a súlyos állapotú betegeknek, kiskorú betegnek, szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon az intézményben.

Az egyetem honlapján azt írja ezzel kapcsolatban, hogy csak egészséges, légúti megbetegedés tüneteit nem mutató hozzátartozó tartózkodhat a beteg mellett. A szülőszobán a kísérő számára javasolt a tervezett szülést megelőzően legalább 14 nappal felvenni az influenza elleni védőoltást. Kiemelték azt is, hogy az orr-szájmaszk használata az egészségügyi intézmények területén minden látogatónak kötelező.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb