Közélet

Nagy Márton: az infláció januárban valószínűleg még “benéz” 25% fölé

Az eredmények be fognak érni, a következő hónapokban látni lehet majd, hogy az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. Idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék felett nőhet a gazdaság – jelentette ki Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

HA AZ INFLÁCIÓ CSÖKKEN, AKKOR A JEGYBANK IS FORDULATOT VEHET

A miniszter szerint a kormány elkerüli a recessziót, beindítja a növekedést, az infláció letörésében pedig együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal. Mint kiemelte, a magas energiaárak már csökkentek, bár a koronavírus-válság előtti szinthez képest még magasak, de konszolidálódtak. A kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat – mutatott rá.

“AZ INFLÁCIÓ JANUÁRBAN VALÓSZÍNŰLEG MÉG BENÉZ 25% FÖLÉ”

Nagy Márton arról is beszélt, hogy az infláció januárban valószínűleg még “benéz” 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás. A magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost – ismertette a részleteket Nagy Márton. Jelezte, hogy nagy emelkedés a koronavírus-válság miatt történt, amikor jelentős gazdaságösztönző csomagot vezettek be. Elmondta, hogy a költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre pedig 2,5 százalékos.

KÜZDENI KELL, HOGY A FELMINŐSÍTÉSEK MEGTÖRTÉNJENEK

A Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő új besorolására reagálva kijelentette: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. Felidézte, hogy a hitelminősítő szerint a magas energiaárak, a magas kamatok, a bizonytalan gazdasági kilátások, valamint a magas államadósság megnehezítik a magyar kormány törekvéseit a gazdaság konszolidálására, stabilizálására. A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor’s új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére. Ugyanakkor hangsúlyozta: küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

“JÓ IRÁNY MINDEN OLYAN GAZDASÁGPOLITIKAI BEAVATKOZÁS, AMI A BERUHÁZÁSOKAT SEGÍTI”

A miniszter fontos “védvonalnak” nevezte például a Széchenyi Kártya Programot és a közelmúltban meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Jó irány minden olyan gazdaságpolitikai beavatkozás, ami a beruházásokat segíti – hangsúlyozta a Kossuth rádióban a gazdaságfejlesztési miniszter.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb