Közélet

MÁV-Volán-csoport: az utasforgalom már alig marad el a járvány előtti utolsó évtől – kijöttek a számok, mennyien utaztunk tavaly a tram train-en és Szeged-Budapest között vonattal

A MÁV-Start járatain 2022-ben csaknem 97 millió utas utazott, vagyis az utasforgalom már alig marad el a járvány előtti utolsó év adataitól, tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

SZEGED ÉS BUDAPEST KÖZÖTT 680 EZREN SZÁLLTAK VONATRA TAVALY, A TRAM TRAIN HÁLÓZATÁN PEDIG 847 EZER UTAZÁS VOLT

Közlésük szerint a távolsági viszonylatoknál a Budapest és Győr közötti áll az élen 970 ezer utassal, a főváros és Debrecen között 820 ezren, míg Budapest és Szeged között 680 ezren szálltak vonatra tavaly. A tram train hálózaton pedig 847 ezer utazás volt Szeged és Hódmezővásárhely között, utasforgalmi próbaüzemének kezdete óta pedig már mintegy egymillió utazáshoz vették igénybe a vasútvillamos-járatokat.

TAVALY A LEGFORGALMSABB PÁLYAUDVAR 18 MILLIÓ UTASSAL A NYUGATI VOLT

Arra is kitértek közleményükben, hogy tavaly a legforgalmasabb pályaudvar a Nyugati volt, ahol 18 millió utas fordult meg 2022-ben, így Magyarország legforgalmasabb vasúti pontjává válik erre az időszakra.

A VOLÁNBUSSZAL SZEGEDEN 35 MILLIÓAN UTAZTAK

A Társaság tájékoztatása szerint a Volánbusz 2022-ben 6,9 milliárd utaskilométer-teljesítménnyel 539 millió utast szállított a járművein. Az utazási kedv is kezd visszatérni, a járvány előtti teljes év, 2019 utasforgalmának már több mint 80 százalékát elérte a busztársaság. A helyközi szolgáltatás mellett a Volánbusz helyi járatai 64 település lakosságát szolgálják ki, a nagyvárosok közül Szegeden 35, Egerben 28, Győrben 25, Székesfehérváron csaknem 20, Nyíregyházán 13, Szolnokon pedig csaknem 12 millióan utaztak a társaság helyi járatain.

ÉRZÉKELHETŐEK A VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSAI IS

A vásárlási szokások változása is érzékelhető, ugyanis egyre többen használják az online és önkiszolgáló felületeket. Az online, azaz az Elvira menetrendi tervezővel vagy a MÁV-applikációval jegyet váltó utasok aránya a tavaly előtti 28 százalékról 35 százalékra emelkedett 2022-re a MÁV-Startnál. Mobilalkalmazással vásárolt az utasok 24 százaléka, az Elvirán pedig 11 százaléka; a pénztári értékesítés a 2021-es 42 százalékról 38 százalékra esett tavaly, a fedélzeten vásárolt jegyek aránya pedig 16 százalékról 9 százalékra mérséklődött. Rekordot döntött azonban a kerékpáros jegyváltás: 2020-ban 613 ezer, 2021-ben 647 ezer kerékpárhoz köthető jegyet értékesített a MÁV-Start, 2022-ben már több mint 1 millió 40 ezer kerékpáros jegyet vettek a bringások – sorolták.

Fotó: mavcsoport.hu

Forrás: MTI/mavcsoport.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb