Közélet

Honvédelmi miniszter: nem várhatunk, nem késlekedhetünk, a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába kell hoznunk

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

A MODERN ESZKÖZÖK ÜZEMELTETÉSÉHEZ SZAKKÉPESÍTÉSSEL ÉS NEMZETKÖZI TAPASZTALATTAL RENDELKEZŐ FIATALABB TISZTEKRE VAN SZÜKSÉG VEZETŐI POZÍCIÓKBA

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint “a veszélyek korszakában élünk”. A magyar haderő harckészségének fokozásához elkerülhetetlen, hogy fiatalabb tisztek és altisztek kerüljenek vezetői, irányítói, parancsnoki pozíciókba – hangsúlyozta. A haderőfejlesztés során folyamatosan új, nagyon modern digitális eszközök érkeznek a haderőhöz, ezek üzemeltetéséhez modern szakképesítéssel, nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő tisztekre, altisztekre van szükség. Ugyanilyen emberek kellenek a modern konfliktusokban megtanulható harceljárások alkalmazásához. A miniszter megjegyezte, fizikai erőnlét is szükséges, hogy a parancsnokok lépést tarthassanak a csapattal.

FOLYAMATOSAN ÉRKEZNEK AZ ÚJ, MODERN HARCÁSZATI ESZKÖZÖK

Az eszközök folyamatosan érkeznek – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Emlékeztetett arra, hogy:

  • “már velünk vannak” a Leopardok.
  • Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz.
  • A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik, továbbá az ezekhez kapcsolódó rakéták, amelyek teljes mértékben biztosítani fogják a magyar légteret – sorolta.
        

A tárcavezető azt mondta, hogy a fentiek mellett a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra.

“A MAGYAR HADERŐT A LEHETŐ LEGFELKÉSZÜLTEBB ÁLLAPOTÁBA KELL HOZNUNK A LEHETŐ LEGRÖVIDEBB IDŐN BELÜL”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: végig kell gondolni, hogy mit lehet és kell tenni a magyar emberek biztonságáért. Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – jelentette ki. Arra is gondolni kell, hogy Magyarországnak adott esetben az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) védelmi szövetségre támaszkodva, de saját haderejével kell megvédenie a határait, vagy legalábbis elegendő elrettentő erőt kell mutatnia ahhoz, hogy semmilyen irányból semmilyen biztonsági fenyegetés ne érhesse. “Ezért nem várhatunk, nem késlekedhetünk. A magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába kell hoznunk a lehető legrövidebb időn belül” – jelentette ki a miniszter.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb