Közélet

Szerdától masszív drágulás jöhet a Nemzeti Dohányboltokban

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, a VG cikke szerint ezek dobozonként 700 forinttal kerülnek majd többe. Közben az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár az összes dohányipari termék megdrágulhat a Nemzeti Dohányboltokban.

Mint kiderült, a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak. Ez továbbra sem változik, hiszen a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. Ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig, tehát a hevített, de dohányt nem tartalmazó termékek adója változik februártól. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami

20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé fordítva a fogyasztót, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérni, hogy végleg tegye le a cigarettát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb