Közélet

Bezár négy óvoda Szegeden, pont az jelentette be, aki korábban rémhírnek nevezte a dolgot

Szeptembertől néggyel kevesebb óvoda fog működni Szegeden – jelentette be Binszki József alpolgármester, pont az a szegedi politikus, aki áprilisban még rémhírnek nevezte az óvodabezárásokról szóló információkat, majd Botka Lászlóval konzultálva nyugtatta a szegedieket. Az állítólagos fakenews-ból mára valóság lett, mint a DK szegedi elnöke hétfőn elmondta,

  • Alsóvároson a Bem utcai,
  • Móravároson a Napsugár,
  • Tajánban a Sás utcai,
  • Tápén pedig a Honfoglalás utcai fejezi be működését a tervek szerint szeptembertől.

“Ha nincs gyerek, nincs szükség óvodára” – mondta az önkormányzati médiának nyilatkozó politikus, akik az okokról először azt mondta, hogy jelentősen lecsökkent a gyerekszám, majd arról beszélt, hogy nem kapnak segítséget a kormánytól, miközben az áram hatszorosára, a távhő tizenegyszeresére drágult. A gyerekeket egyébként közeli intézményekben helyezik majd el, Binszki ígérete szerint a csoportok is együtt fognak maradni.

TAVALY PONT BINSZKI NEVEZTE RÉMHÍRNEK AZ ÓVODABEZÁRÁSOKAT

Áprilisban robbant a szegedi óvoda-gate, amikor is a sajtóértesülések szerint az önkormányzat három intézmény bezárását fontolgatta. Az ügyben a Napsugár, a Sás utcai és a Mars téri óvoda volt érintett, az utóbbival kapcsolatos híreket még Húsvét előtt cáfolta meg a helyi DK elnök, aki azt írta, személyesen konzultált Botka Lászlóval, szó sincs szegedi óvodabezárásokról, rémhír az egész.

A rémhírből villámgyorsan hír lett (rém nélkül), némi változtatással:

az áprilisban kiszivárgott tervekhez képest egy óvoda, a Mars téri tényleg megmenekült, a másik kettő viszont az önkormányzat tervei alapján tényleg a fenti sorsra fog jutni, kiegészülve újabb két intézménnyel.

Az ügyben a városvezetés narratívái közül 10-ből 9 esetben csakis a pozitív szólamokat közvetítő Botka László egyelőre nem szólalt meg, a sztori pikantériája pedig, hogy a negatív hírvivő szerepét pont arra a Binszki Józsefre osztották rá, aki fél éve még a bezárásellenes hang volt a városházán.

NEM LETT VOLNA MEG BOTKA LÁSZLÓÉK TÖBBSÉGE A BEZÁRÁSHOZ

“Nem lenne meg Botka László többsége a bezáráshoz” – nyilatkozta egy meg nem nevezett fideszes forrás tavaly áprilisban az Átlátszónak, aki szerint a Fidesz-KDNP mellett Joób Márton és a helyi DK (melynek elnöke a zárást bejelentő Binszki József) sem szavazta volna meg a terveket. Azóta a szóban forgó politikus váratlanul Szeged harmadik alpolgármestere lett, az októberi közgyűlés 19 igen és 8 nem ellenében szavazták meg Kovács Tamás gazdasági és Nagy Sándor általános alpolgármester mellé harmadikként.

A bezárást bejelentő Binszki József jó dolgokról is beszélt, többek között azt mondta az interjúban, hogy nem terveznek további bezárásokat, sőt, az elmúlt hat évben tizenkét óvodát újítottak fel.

A négy óvoda bezárásáról a soron következő közgyűlés dönthet, ahol abszolút többsége van Botka Lászlóéknak. Az ügyben egyelőre a polgármester és a helyi Fidesz-KDNP sem szólalt meg, az utóbbiak tavasszal arról beszéltek, hogy ingatlanspekuláció lehet a dolog hátterében. Amint megteszik, cikkünk frissülni fog.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb