Közélet

Szijjártó Péter: Született egy kezdeményezés, hogy Erdogan török elnök kapjon Nobel-békedíjat

A magyarok a mielőbbi békében érdekeltek, de a transzatlanti világban nagyon kevesen beszélnek, és még kevesebben tesznek a békéért – mondta Szijjártó Péter a török külügyminiszterrel, Mevlüt Cavusogluval közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy azt kezdeményezik, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdogan kapja meg a Nobel-békedíjat.

Szijjártó Péter úgy folytatta, a békéről beszélni már bátorság is egyben, mert aki a békéről beszél, az Putyin szövetségese, a Kreml propagandistája. “Holott a háborúnak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni. Ezt a török sikeres közvetítési kísérlete is bizonyította, sőt, mind a mai napig az egyetlen sikeres közvetítési kísérlet, ami a béke reményét felvillantotta” – mondta, utalva a gabonamegállapodásra.

SZÜLETETT EGY KEZDEMÉNYEZÉS, A LÉNYEGE AZ, HOGY A TÖRÖK ELNÖK KAPJA MEG A NOBEL-BÉKEDÍJAT

Arra kéri a kormány Törökországot, hogy folytassa a törekvéseit, mert azoknak köszönhetően közelebb kerülhetünk a békéhez. Szijjártó Péter azt is bejelentette, született egy kezdeményezés, amelynek lényege az, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kapja meg a Nobel-békedíjat, tekintettel arra, hogy az ukrajnai háború során az egyetlen sikeres közvetítési kísérlet Törökország nevéhez fűződik. A sajtótájékoztató alapján feltételezni lehet, hogy a jelölést a Türk Államok Szervezete közösen nyújthatja majd be, amelyben Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb