Szegedi Arcok

“Ez egy vadnyugati piac”: avagy tényleg digitális arany-e a Bitcoin? – exkluzív interjú Sebestyén Gézával, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjével

Kriptovaluta befektetés, Bitcoin bányászat. Vajon tényleg ebben van a jövő? Mesés gazdagságra tehetnek szert azok, akik virtuláis valutákba fektetik a pénzüket? Tekinthető -e az arany digitális alternatívájának a Bitcoin, s egyáltalán mekkora ma a népszerűsége, illetve az ismertsége a Bitcoin bányászatnak, a kriptovalutáknak Magyarországon. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Sebestyén Géza, okleveles matematikus és közgazdásszal, a Szegedi Tudományegyetem korábbi oktatójával és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézet Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjével, aki szerda délután az MCC szegedi központjában tartott a témáról előadást.

ITT VESZÍTENI IS LEHET, NEMCSAK NYERNI

Az előadás előtti beszélgetésünk során Sebestyén Géza elmondta, meglátása szerint egyre többen ismerik, hogy mik azok a kriptopénzek, mi a Bitcoin, de szerencsére ez nem azt jelenti, hogy mindenki vásárolni akar magának ezekből, ami szerinte jó hír, mert ezek eléggé veszélyes befektetési eszközök. Ráadásul, az utóbbi időben nem is arra fele ment az ára amerre a legtöbb befektető szerette volna, hogy menjen, amikor vásárolta őket. Mint monda, van egyfajta ismertség, egyfajta növekvő tudat ezekről a kriptopénzekről, de szerencsére ez nem azzal kapcsolódik össze, hogy rögtön mindenki befektetésként szeretné ezeket keresni. Akik ismerik, sokkal inkább látják azt, hogy miért veszélyes ez. Az elmúlt időszak nem volt kedvező az árfolyam szempontjából, tehát aki kereskedett vele az utóbbi időben az láthatta, hogy itt veszíteni is lehet, nemcsak nyerni, ahogy korábban mondták. Egyre többen tudják, hogy ez a technológia miről szól és mi az a kockázat, amivel a kriptovaluták megvásárlása járhat.   

A KRIPTOVALUTÁK MÖGÖTT IS VANNAK NAGYSZEREPLŐK, AKIK MOZGATJÁK AZ ÁRAKAT

A köztudatban úgy él, hogy ezek anonim eszközök, itt minden szereplő befektethet, nincsenek nagybefektetők mögötte, akik rángatnák az árakat. „Ez valamennyire igaz, van valamilyen anonimitás mögötte, bár ez sem teljesen tökéletes, de az, hogy nincsenek mögötte nagy szereplők, akik rángatnák az árakat, az abszolút nem igaz. Aki régóta követi a kriptopiacokat emlékezhet rá, hogy Elon Musk-nak azért több sztorija is volt, amikor belenyúlt a kriptopénzekbe. Nyilván, hogy konkrétan az árakat úgy mozgatta, hogy vásárolt, vagy eladott, azt sokszor nem lehet tudni, mert nem minden tranzakciónál tudjuk, hogy ki volt az, aki mögötte volt vevő, vagy eladó. Azt viszont tudjuk, hogy mikor tweetelt arról, hogy venni fog, vagy arról, hogy el fogja adni, az árfolyam erre elég hektikusan és elég egyértelműen reagált is. Ugyanezt megcsinálta a Tesla részvényekkel is, meg is büntették őt is, a Teslát is komoly pénzekre. A kriptopénzeknél bármi változtatja az árfolyamot, senki nem fogja megbüntetni ezért, mert ezek nem szabályozott piacok, nincs egy felügyelet.

Ezek vadnyugati piacok, bárki, bármit tehet, bárhogy rángathatja az árat. Sokszor az a gond, hogy valóban nem tudjuk, ki az, aki mozgatja, de valaki azért általában ott van mögötte és a saját tranzakcióival hatást gyakorol az árakra. A kisbefektetőknek pedig ez mindenképp rossz hír, mert nincsen semmilyen ráhatása, hogy a nap végén milyen áron veszi meg, illetve adja el a kriptovalutákat. Nagyon sokszor, ha manipulálják az árakat nyilván nem azért fogják manipulálni, hogy a kisbefektető járjon jól” – magyarázta Sebestyén Géza.

VANNAK OLYAN KRIPTOPÉNZEK, AMELYEK KISEBB KOCKÁZATOT JELENTENEK

Hozzátette, ő maga nem nagy híve a kriptopénzeknek, ezért úgy gondolja, ha elég nagy tudása van valakinek, meghozza a helyes döntést és nem vásárol belőlük, de alapvetően persze nyilván vannak olyan kriptopénzek, amelyek megbízhatóbbnak tűnnek. „Például az Ethereum, mely újítása volt az okosszerződések megjelenése. Az okosszerződések azt jelentik, hogy ha valaki egy olyan szerződést szeretne kötni, amelynél a pénzügyi teljesítés, amikor fizet valaki valakinek, az valamilyen külső feltételtől függ, tehát ha valamelyik árfolyam elmozdul valahova, akkor kell fizetni. Az okosszerződések nézik, hogy megtörténtek-e azok az események, amiket ilyenkor figyelni kell, s ha ezek létrejönnek, akkor automatikusan megtörténik az utalás is, tehát nem kell úgymond megbízni a vevőben, hogy ő majd biztosan el fogja utalni a pénzt, hanem ilyenkor a rendszer automatikusan elvégzi azt. Természetesen ebben is van némi kockázat, mert ha nincs elég fedezet a vevő számláján, az utalás nem történik meg, de ezzel alapvetően eggyel csökkenthetjük a kockázatok számát. Vannak itt olyan megoldások, amelyek ténylegesen értéket jelentenek, vagy teremtenek, de azért azt is kell látni, hogy több mint 15 ezer kriptopénz van a világban, s ezeknek nagyon jelentős része, körülbelül egyötöde évről-évre, teljesen elveszíti az értékét” – tudtuk meg az előadótól.

EZ EGY ROPPANT KOCKÁZATOS PIAC

Mint mondta, ez egy roppant kockázatos piac, hiszen nagyon sok buktatója lehet, ami miatt bedől befektetésünk, vagy azért, mert valamilyen technikai hiba van a rendszerben, és amikor ez kiderül, a befektetők elpártolnak tőle, vagy azért, mert nagyon sok csalásra épül, hogy lehúzzák, megkárosítsák a kisbefektetőket. Azonban van pár kriptovaluta, ami régóta itt van már velünk, mint az Ethereum, a Bitcoin, vagy a Dashcoin, de ezek csak nagyon kis szeletei a kriptopiacnak. Bár szerencsére értékben a nagyobb részét képviselik, de darabszámukban nagyon kis része csupán a kriptopiacnak, ami a ténylegesen régóta meglévő és folyamatosan bizonyító kriptopénzeket mutatja. Sajnos ez sem jelent garanciát arra, hogy biztos helyen van befektetésünk. A Terra ökoszisztémának például volt olyan érték alapján a top 10 közé tartozó kriptopénze, ami bebukott, tehát még a legnagyobbaknál sem lehet az ember abban teljesen biztos, hogy megbízhatóak. A másik része a történetnek, hogy a mostani magas inflációs környezet és magas kamatok, abszolút nem segítik a kriptót. Az egyik ok, amiért az elmúlt időszakban esett az ára, az pont a magas infláció miatti magas kamatokban keresendő.   

DIGITÁLIS ARANY – E A BITCOIN?

„Sokáig hívták főleg a Bitcoint, de sok kriptopénzt virtuláis, vagy digitális aranynak, mert azt mondták, hogy mivel véges mennyiség van belőlük, mikor majd jön az infláció, ami mindennek, főleg a pénznek az értékét csökkenti, ezeknek majd növekedni fog az értékük, hiszen ebből véges sok van. És mi történt? Jött az infláció, a pénz értéke ténylegesen csökkent, de a Bitcoin, illetve a kriptopénzek értéke is csökkent, mert gyakorlatilag lehet, hogy egyből véges mennyiség van, de, hogy hány darab kriptopénz van a világban az nem limitált. S, az, hogy újabb és újabb kriptopénzek jelennek meg, gyakorlatilag mindegyik értékét csökkenti. Szerintem az aranyat nem váltja fel. Ugyanakkor lehetne még azt is mondani, hogy bizonyos szempontból jobb is a Bitcoin, vagy ezek a kriptók, mint az arany, ha nagyon hosszútávon gondolkozunk, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az arany értéke sokkal stabilabb. Általában amikor háború, infláció van, akkor az aranynak az értéke növekszik, míg a mostani háborús, inflációs környezetben láthatóvá vált, hogy a Bitcoin értéke csökkent” – világított rá Sebestyén Géza.

CSÖKKENT A KRIPTOVALUTÁK VERSENYELŐNYE A HAGYOMÁNYOS PÉNZEKKEL SZEMBEN

Ezek alapján, milyen jövő várhat a kriptovalutákra? „Azt gondolom, ahogy az évezredek során megfigyeltük, bármilyen államról beszélünk, az azt szereti, ha a pénz felett monopóliuma van, és nem szereti, ha versenytársai akadnak. Ennek egyéb okai is vannak, ugyanis, ha sok versenytárs van, és azokat rosszul menedzselik, akkor az az egész gazdaságnak árthat, tehát a gazdaság féltése, védelme is mögötte áll ennek, de vannak öncélú okok is. Nem szeretik azt a gazdasági szereplők, monetáris hatóságok, ha versenytársaik vannak. A kriptóknak a legelején volt egy nagy előnye a hagyományos pénzekkel szemben, de ma már Magyarországon az azonnali fizetés arról szól, ha valaki utal a bankszámlájáról egy összeget, pár másodperc alatt megérkezik. Ez már gyorsabb, mint a Bitcoinnal, a kriptóval való utalás. Így a kriptónak már nincs igazán versenyelőnye sok szempontból a hagyományos pénzekkel szemben, legalábbis, ha az elektronikus utalásokat nézzük, és ez is elveszhet, amint a jegybankok is meg fognak jelenni a saját kriptójukkal. Ez a digitális jegybankpénz projekt, amit sok jegybank csinál. Amint ezek a digitális jegybankpénzek megjelennek, ami gyakorlatilag egy olyan kripto, amit az adott ország nemzeti bankja bocsát ki, akkor nem lesznek érdekeltek ezek a szereplők, hogy legyen versenytárs, valószínűleg be fogják tiltani a kriptókat.

Mivel a kripto anonim, ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lesz őket használni, de látva, hogy olyan országokban, ahol már betiltották őket, például Kína már többször megtette ezt, ott jelentősen visszaesett a használata ezeknek a kriptóknak. Tehát én azt látom, hogy amint megjelenik a digitális jegybankpénz, attól kezdve szigorúbbak lesznek a jegybankok, lesz egyfajta tiltás, intolerancia és ez vissza is fogja szorítani a kripto használatát. Létezni fognak, lehet, lesznek olyan országok, ahol ezt használják a saját pénzük helyett, mint Salvador, de alapvetően a legtöbb fejlett ország nem fogja ezt támogatni” – árulta el Sebestyén Géza.  

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: sistem racire
'Fel a tetejéhez' gomb