Smart Szeged

Megduplázta a fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

„Clave 1000” névre hallgat a SZOTE Szolgáltató Kft. új üzembe helyezett, kórházi fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő gépe. A 140 millió forintos eszköz a Szegedi Tudományegyetem kapacitásbővítését és környezettudatos működését segíti elő – közölte az egyetem szerkesztőségünkkel. Az új gépet csütörtökön adták át.

“A mai esemény célja, egy nagy jelentőségű beruházás részleteinek ismertetése, amely kiválóan tükrözi azt az irányt, amelyet a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt két évben megcélzott. Azokat a képességeinket, amelyekben jók vagyunk, szeretnénk  minél többféleképpen hasznosítani, környezetünk és a saját magunk javára egyaránt. A Szegedi Tudományegyetemen a hulladékgazdálkodás is egy olyan terület, amelyhez az intézmény képes megfelelő szakértelmet és eszközöket biztosítani. Ezt a munkát segíti a ma átadott gép is, amely a SZOTE Szolgáltató Kft. különböző szolgáltatásainak köszönhetően egyrészt, idővel kitermeli majd a saját árát, másrészt lehetőséget teremt a piacon való terjeszkedésre – ezek a vállalkozói gondolkodásunk nagyon fontos elemét képezik” – mondta köszöntőjében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

2017-BEN VEZETTÉK BE EZT A TECHNOLÓGIÁT SZEGEDEN

Géró Csaba, a SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: 2017-ben vezették be Szegeden azt a technológiát, amellyel előkezelhető a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeiben keletkezett, kórházi fertőzésveszélyes hulladék. Az autokláv technológia „Clave 1000” megnevezésű gép segítségével először darálja, majd 138 fok hőmérsékletű 3,6 bar nyomású gőzzel fertőtleníti a ledarált hulladékot, ami aztán a kommunális lerakóra szállítható tovább.

ÉVI 1900 TONNA KAPACITÁSSAL RENDELKEZNEK

“A felgyülemlő fertőzésveszélyes hulladékot, mint a maszkok, gumikesztyűk, védőfelszerelések, használt kötszerek, fecskendők, tűk, szikék, pelenkák, minden egység meghatározott módon gyűjti. Zsákban, kartondobozban, műanyag badellákban (amely újrahasznosított műanyagból készül) rendszeresen, általában naponta, kétnaponta helyezik el a Klinika Parkban található, zárt raktárakban, gyűjtőkonténerekbe, ahonnan a SZOTE Szolgáltató Kft. üzemébe kerül. A hulladék előkezelése jellemzően 48 órán belül megtörténik” – mondta Géró Csaba, majd hozzátette, hogy a jelenlegi beruházással megduplázták a kapacitásaikat, amely így eléri az évi 1900 tonnát – ez országos viszonylatban is jelentősnek mondható. “Ehhez mérten igyekszünk logisztikai rendszerünket is átalakítani, infrastruktúránkat pedig bővíteni, és külső szolgáltatókat bevonni a költséghatékony működés érdekében” – árulta el az ügyvezető.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb