Sport

Első meccses, 20 éves szegedi ketrecharcos húzta keresztül a nemzetközi MMA szervezet ászának bajnoki terveit

Szombat este Budapestre érkezett Európa egyik legerőteljesebben fejlődő MMA-szériája, a szlovák RFA, amelyen az első meccses szegedi-zentai Bakhit Marko óriási meglepetést okozva győzte le a szervezet első számú kihívóját, úgy, hogy gyakorlatilag minimális eséllyel, azért hívták oda, hogy a lengyel Tobiasz Le valakit könnyedén legyőzhessen, mielőtt a bajnoki címért megy. A győzelem után a mindössze 20 éves ász edzőjét, Sárközi Róbertet faggattuk, és ha már összefutottunk, arra is rákérdeztünk, hogyan vészelték át a Városi Sportcsarnok kényszerzárását, nomeg arra is, hogy mennyire balhés mostanában a szegedi éjszaka. Az utóbbira Robi válasza az volt, hogy 1-től 10-ig skálán sajnos már a 9-es szinten járunk a Napfény Városában.

SZEGEDI SRÁC OKOZOTT ÓRIÁSI MEGLEPETÉST AZ RFA GÁLÁN, PONT AZNAP ESTE, AMIKOR FEDOR VISSZAVONULT

Ínséges idők járnak a kevert harcművészetek rajongóira, bár az Egyesült Államokban szinte minden nézettségi rekordot megdönt az Ultimate Fighting Championship és a Bellator, Japánban virágzik a ONE és a Rizin, Európában pedig fényesen csillog a lengyel KSW, az orosz M-1 Global vagy az angol Cage Warriors, Magyarországon egyszerűen nem akar befutni a sportág. Éveken át a Városi Sportcsarnokban rendeztek MMA gálákat novemberben, tavaly sajnos ez is elmaradt, így aztán egészen szombat estéig bunyó nélkül tengődött a hazai közönség.

Jókor toppant be tehát az európai MMA egyik legnagyobb szervezete, akik pont azon az estén rendezték meg soron következő gálájukat a fővárosi Ludovika Arénában, amikor a sportág eddigi legnagyobb legendája vívta meg élete utolsó mérkőzését (a 46 éves Fedor Emilianenko tegnap esti, keserédesre sikerült visszavonulását ITT tudod visszanézni, bár, ha Te is szereted a fehérorosz klasszist, inkább ne nézd meg). A szlovák Real Fight Arena (RFA) szombat esti rendezvényén olyan egyéniségek léptek ketrecbe, mint Tóth Csaba vagy Bereczky Dominik. Szegedi vonatkozású meccs is volt, Bakhit Marko pontozással győzte le bantamsúlyban (61 kg) lengyel ellenfelét, Tobiasz Le-t.

A zentai születésű, de a Szegedi Küzdősport Klub és a Sárközi MMA Team kötelékében nevelkedett, mindössze 20 éves bunyós óriási meglepetést okozott, Sárközi Róbert edző elmondása alapján az volt az érzetük, hogy a promóterek azért szervezték le a meccset, hogy az óriási hype-pal épített lengyel ellenfele – aki egyébként az RFA szervezet első számú bajnoki kihívója – még könnyedén megverhessen valakit, mielőtt ráfordul a bantamsúlyú övre.

Marhára nem így lett.

A nagyjából 2000 fő előtt megtartott eseményen – melyen a nemrég a szegedi Bárkában előadó, előtte pedig a Szeged365 Facebook oldalán vitába bonyolódó Tasnádi Péter és Kovács “Kokó” István is részt vett díszvendégként – MMA szabályrendszerben a szegedi-zentai bunyós óriási meglepetésgyőzelmet aratott. Robi szerint a stratégia az volt, hogy távolról elmozogva, meglepetésszerűen belépve, szurkálva próbálják majd felőrölni a Lengyelországban sztárnak számító Tobiasz Le-t. A stratégia meglepően jól működött, mint a szegedi MMA tréner mesélte, az első menet után a lengyel sarokban mindenki csak pislogott, hogy “most akkor mi a frász történt?” A szegedi győzelemmel zárult első menetet követően Marko bekapott egy megrendítő találatot, a másodikban majdnem kiütötte őt Le, ezért a harmadik öt percre új haditervet kellett kieszelni. A képlet egyszerű volt: földre vinni a bajnoki kihívót és ott is tartani a mérkőzés végéig. A szünetben kiötlött vészmegoldás tökéletesen működött, a szegedi srác lerántotta ellenfelét, majd a háta mögé került, végig ott is maradt, még egy hátsó fojtás is majdnem összejött.

A vége egy egyhangú pontozás lett, amely óriási meglepetés volt, az eredményhirdetés után a szervezet bajnoka ki is hívta Sárközi Robi, Elter Antal és Laczkó Balázs tanítványát, amire első körben – mindenki legnagyobb meglepetésére – nemet mondtak, mivel úgy látták, hogy az élete első profi MMA mérkőzését vívó, mindössze 20 éves harcosnak még szüksége van 2-3 meccsre, hogy kellő rutint szerezzen egy ennyire komoly harchoz.

BALHÉS VAGY SEM A SZEGEDI ÉJSZAKA?

Ha már bunyó plusz Sárközi Robi, nem bírtuk ki, hogy ne faggassuk egy kicsit a szegedi MMA helyzetéről plusz a szegedi éjszakáról, ahol legalább 30 éve dolgozik biztonsági emberként az MMA tréner.

Mivel ők is a Városi Sportcsarnokban edzenek, nekik is gondot jelentett a decemberi bezárás, egyben üdvözölte, hogy péntek óta újra van otthonuk. A köztes időszakot edzőtáborokban vészelték át.

A második felvetésünkre azt válaszolta, hogy egy képzeletbeli 1-től 10-es skálán – ahol az 1-es a problémamentes éjszakai élet, a 10-es pedig a közterületi fight club, sajnos már a 9-es szinten járunk és ez csak romlani fog. Mint mondta, a gond nem a szórakozóhelyekkel van, hanem a közterületekkel. Az előbbiekben abszolút nem jellemző az agresszió, köszönhetően annak, hogy a bódult állapotban, kötekedve érkező vendégjelölteket egyszerűen be sem engedik. Odakint viszont sokat romlott a helyzet, olyan, mintha lenne egy alap feszültség a szegediekben, ami hétvégente kiszabadul.

BIG BROTHER FIGYEL

ALF Tini Felügyelet néven mutatkozott be egy vállalkozás az RTL Cápák Között című műsorában egy hete, amely arról szól, hogy az éjszakában testőrként kísérik a tizenéveseket. Robi szerint az adásban vázolt koncepció Szegeden már évek óta létezik, persze nem üzleti formában, inkább baráti szívességként.

Rengeteg szegedi anyuka, apuka kéri meg őket, hogy figyeljenek oda a gyerekeikre, persze mindezt diszkréten, az esetek többségében úgy, hogy a tinik észre sem veszik, hogy a “Big Brother” figyel.

“Szólunk amikor megérkezett a helyre, aztán ráírunk a szülőkre, amikor már taxiba pattant a tinikorú szemük fénye”

– magyarázta az MMA tréner, aki azt is elmondta, van olyan fiatal, aki tud arról, hogy figyelnek rá, és induláskor lejelentkezik náluk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb