Mindenmás

Újra lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni Szegeden

Elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiatalok, de akár 65 éves korig minden magyar állampolgár jelentkezését várják önkéntes katonának Szegeden. Mindazokat várják, akik motiváltnak érzik magukat és érdekli őket, hogy milyen a katonák élete – írta szerkesztőségünknek küldött felhívásában a szegedi 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda.

Mint kiemelték, a kiképzések tervezetten március 13-án indulnak az ország valamennyi pontján, a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél. Az első 2 hónapban az alapkiképzésen a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. A képzés második, 4 hónapos részében az önkéntesek folytathatják a kiképzést ugyanott, a lakóhelyük vonzáskörzetében, de műveleti besorolású alakulatnál is. Utóbbi azt jelenti, hogy az adott katonai szervezetre jellemző (akár ejtőernyős vagy búvár képzést is) kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet vagy munkagépet kezelni is.

CSAPATMUNKA, FEGYELEM ÉS A SZABÁLYOK BETARTÁSA

A fizikai és szellemi kihívást támasztó kiképzésen nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása. A szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető, de közben is dönthet úgy a résztvevő, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása mellett, illetve egyéb munkaviszonyban, tartalékosként bizonyítja. Az ÖKSZ második ciklusának végén életvezetési tanácsokkal, stressz- és konfliktuskezelési, probléma megoldási és kommunikációs stratégiákkal segítik a jelentkezők polgári életben történő elhelyezkedését, amely a katona leszerelését követően megkönnyíti a civil életben történő tájékozódást is. Sokan azonban megtalálják számításukat a honvédségnél: a tartalékos katonák közül (beleértve az ÖKSZ program résztvevőit is) tavaly több mint 400-an választották a szerződéses katonai szolgálatot.

FELVÉTELI TÖBBLETPONT JÁR

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ez jelenleg bruttó 232.000 forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely jelenleg bruttó 296.400 forint. Illetve a 25 év alattiak számára jár az SZJA mentesség. A résztvevők jogosultak ruházati ellátásra, napi egyszeri meleg étkezésre, utazási költségtérítésre, valamint szükség esetén szociális támogatásra is. Az ÖKSZ alatt legalább 6 hónap teljesítésével 16 vagy 32, egyéves szolgálattal akár 64 felvételi többletpontot is lehet szerezni a felsőoktatási felvételi eljárásban. A sikeres teljesítés az Acélkocka Altisztképzési Rendszerbe történő jelentkezés esetén is előnyt jelent.

A katonai toborzók március 5-ig várják a jelentkezést a vármegyeszékhelyek toborzó ügyfélszolgálati irodáiban, Szegeden a Dr. Boross József utca 5. szám alatt található Toborzó Irodában.

Továbbá a [email protected], [email protected] címen, vagy a www. iranyasereg.hu karrieroldalon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb