Szegedi Arcok

Akcióban a Szegedi Hősök, egy 15 éves fiú életéért küzd a magyar mentőcsapat Törökországban

Ma reggelig 12 túlélőt és 7 holttestet emelt ki a három szegedi tűzoltót – név szerint Tátrai Jánost, Maróthi Róbertet és Süli Csabát – is soraiban tudó HUNOR mentőszervezet csapata a romok alól Törökországban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t. Mukics Dániel elmondta, a magyar elitalakulat a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban. Közben a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közösségi média oldalán arról számoltak be, hogy a magyarok jelenleg egy 15 éves fiú életéért küzdenek. 

HÁROM SZEGEDI IS A MENTŐALAKULATBAN VAN

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő csapattal és két keresőkutyával segíti a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat hétfőn este indította útnak a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója, a csapatot szállító honvédségi repülőgép fedélzetén három szegedi tűzoltó is kirepült:

  • Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Az alezredes a polgári védelmi szakterületen több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közreműködött több nagy káresemény, árvíz, illetve veszélyes anyag kiszabadulásával járó baleset felszámolásában is. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít. 2020-ban tanácsosi címet kapott a BM OKF főigazgatójától. Szakmai tudása és tapasztalata kiemelkedő, elhivatottsága példaértékű nem csak a vármegye, de az ország minden tűzoltója előtt.
  • Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Folyamatosan képezte magát, a legtöbb géptípusra kezelői jogosultságot szerzett. Embertársain való segíteni akarása átlag feletti, hiszen tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain. A koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. 2019-ben ő vehette át a legjobb tűzoltóknak járó Vecsernyés Imre emlékplakettet a vármegyei igazgatóságtól. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években. 
  • Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, emellett a kezdetek óta. Hunor mentőszervezet tagja. Képzett búvár, amit főként a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztat a mentéseknél. 

EDDIG 12 EMBERT MENTETTEK MEG A MAGYAROK

Már 12 túlélőt és 7 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól Törökországban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t. Mukics Dániel elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban.

Hozzátette: a váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség. A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török–szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát, azóta 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól.

A magyarok tábora gyalog három percre fekszik a kárterülettől, ötszáz négyzetméteren kilenc hétszemélyes sátorból áll – közölte Mukics Dániel. Hozzátette: éjjel mínusz 2–3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

ALI, A 15 ÉVES TÖRÖK FIÚ ÉLETÉÉRT KÜZDENEK

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy megérkezett Törökországba a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is. A mentőszolgálat közösségi oldalán arról számolt be, hogy eddig hat élő embert talált meg a romok alatt, mindegyik emberrel van kontaktjuk.

Néhány órával később azt írták, hogy sikeresen kiemeltek egy másfél éves kisgyermeket és nagypapáját. Hozzátették, hogy jelenleg egy 15 éves fiú életéért küzdenek.

ÁTLÉPTE A 8 EZRET A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA

Mint írtuk, hétfőn Törökországban és Szíriában is földrengések voltak, melyek a hivatalos adatok szerint már több, mint nyolcezer halálos áldozattal jártak.

A rengésben mintegy 11 ezer épület semmisülhetett meg Törökországban és Szíriában. Mint az Index írta, Recep Tayyip Erdogan török elnök három hónapra hirdetett rendkívüli állapotot Törökországban, amelyet két napja sújtott rendkívül erős földrengés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb