Közélet

Brutális földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét, Orbán Viktor azonnali segítséget ígért

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófának már több mint 500 halálos áldozata van. Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek a Törökországot sújtó földrengés miatt, de Novák Katalin is az együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

A 24.hu azt írja, hogy a két országot ért legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. Házak dőltek romba, sokan a romok alatt rekedtek. Felszólították az embereket, hogy autójukkal segítsenek eljuttatni a sérülteket a kórházakba. A katasztrófa által különösen érintett Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják kimentésüket, és sebesültek nagyobb csoportjai tartanak a kórházakba.

MAGYARORSZÁG SEGÍT

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét a Törökországot sújtó földrengés miatt. A kormányfő egyben közölte, hogy utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnali segítséget Törökország számára. Mindezek mellett Novák Katalin köztársasági elnök szintén részvétét nyilvánította a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak – ezt a Sándor-palota közölte hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Recep Tayyip Erdogan török elnöknek küldött levelében Novák Katalin együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

Az esettel kapcsolatban Szijjártó Péter is nyilatkozott, mint mondta, Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető aggodalmát fejezte ki a Törökországból érkező hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint több százan vesztették életüket, s ezrek sérültek meg a tíz tartományt is megrázó földrengésben. “Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. Természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk” – szögezte le.

FRISSÍTVE: ÚJABB FÖLDRENGÉS VOLT

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek. Majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint 1300-an haltak meg és 2600-en sérültek meg.

Fotók: Anadolu Agency via Getty Images.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb