Szegedi Arcok

Irtó büszkék vagyunk: több Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltó is Törökországba, a tragikus földrengés helyszínére utazott

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat a katasztrófavédelem hétfőn este indította útba a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. A csapatot szállító honvédségi repülőgép az esti órákban szállt fel Budapestről, fedélzetén több Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltóval.

BRUTÁLIS FÖLDRENGÉS VOLT

Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma. Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központ online felületén 04:47-kor kért segítséget az unió tagállamaitól, amelyre más országok mellett Magyarország is reagált. Törökország a felajánlott magyar segítséget 10:22-kor hivatalosan is elfogadta. A magyar katasztrófavédelem azonnal elkezdte megszervezni egy mentőcsapat kiküldését Törökországba. 

HÁROM TŰZOLTÓ UTAZOTT KI VÁRMEGYÉNKBŐL

Mint kiderült, a Hunor mentőszervezet tagjaként három Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltó is végzik a mentéseket Törökországban. A legsúlyosabban érintett Hatay tartományban dolgoznak folyamatosan. Ők utaztak ki vármegyénkből:

  • Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Az alezredes a polgári védelmi szakterületen több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közreműködött több nagy káresemény, árvíz, illetve veszélyes anyag kiszabadulásával járó baleset felszámolásában is. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít. 2020-ban tanácsosi címet kapott a BM OKF főigazgatójától. Szakmai tudása és tapasztalata kiemelkedő, elhivatottsága példaértékű nem csak a vármegye, de az ország minden tűzoltója előtt.
  • Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Folyamatosan képezte magát, a legtöbb géptípusra kezelői jogosultságot szerzett. Embertársain való segíteni akarása átlag feletti, hiszen tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain. A koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. 2019-ben ő vehette át a legjobb tűzoltóknak járó Vecsernyés Imre emlékplakettet a vármegyei igazgatóságtól. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években. 
  • Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, emellett a kezdetek óta. Hunor mentőszervezet tagja. Képzett búvár, amit főként a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztat a mentéseknél. 

MÉG TÖBBEN UTAZHATNAK KI A VÁRMEGYÉNKBŐL

A Hunor mentőszervezet Csongrád-Csanád megyei állományának tagja még Kálmán Rajmund tű. alezredes, a szentesi tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Varga Tibor tűzoltó főhadnagy, a szentesi tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, valamint Kósa Zsolt tű. zászlós, a szentesi tűzoltóság különlegesszer-kezelője. Ők jelenleg várnak az esetleges riasztásra. Amennyiben a Belügyminisztérium úgy dönt, hogy további Hunor tagokat küld a katasztrófa helyszínére, ők azonnal készen állnak az indulásra. 

DOLGOZTAK MÁR UKRAJNÁBAN, JAPÁNBAN ÉS MACEDÓNIÁBAN

A mentőszervezet tagjai számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vettek már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: például egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát. A HUNOR (HUngarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország azon tűzoltói alkotják, akik vállalják a mentéseket a világ bármely pontján. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket. 

FRISSÍTVE: MÁR HÁROM EMBERT KIMENTETTEK A ROMOK ALÓL

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal dél után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. Az elmúlt órákban egy húszemeletes épület maradványai között dolgoztak, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek viszont csak a holttestét tudták már kiemelni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb