KözéletNem kategorizált

Érvényben a vörös kód: tavaly szeptembertől idén január közepéig csaknem száz ember fagyott halálra Magyarországon

Összesen 98-an hűltek ki tavaly szeptembertől idén január közepéig, a még viszonylag enyhe tél dacára is – közölte a Magyar Szociális Fórum a Pénzcentrum megkeresésére. A szervezet rendszeresen közli ezeket a statisztikákat. A mostaniban azt is hozzátették, hogy ugyan nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége viszont a fűtetlen helyiségekben veszítették életüket.

lap arról is beszámolt, hogy a fűtetlen helyeken életüket vesztők túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között azonban 40-50 évesek is vannak.

NEM CSAK AZ UTCÁN ÉLŐK LEHETNEK VESZÉLYBEN

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábban három lépésbe foglalta össze weboldalán, mit kell tenni akkor, ha segíteni szeretnénk a szabadban éjszakázó embereken. A módszerek a következők:

  • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.
  • Szólítsuk meg! Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
  • Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk – hívta fel a figyelmet a szervezet.

ÉRVÉNYBEN A VÖRÖS KÓD

A hideg időjárás miatt három régióban lépett életbe az úgynevezett vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – ezt kedden jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb