Közélet

Nagy István agrárminiszter szerint az ársapkák kivezethetők lesznek április végétől

Hamarosan túl lehetünk az inflációs csúcson, így az ársapkák már anélkül kivezethetők lehetnek április 30-tól, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe – nyilatkozta a Napi.hu-nak adott interjújában Nagy István. A agrárminiszter arról is beszélt, hogy a kiskereskedelmi láncok eltúlzott áremeléseket hajtottak végre az árstopra hivatkozva.

A KSH pénteken teszi közzé a januári inflációs adatokat, azonban elemzői várakozások szerint tovább emelkedik a hazai infláció, amely egész Európában nálunk a legmagasabb. Ennek az egyik motorja az élelmiszerinfláció: az élelmiszerárak hazai elszabadulása még a kelet- és közép-európai régión belül is nagyon látványos, az uniós átlaggal pedig szinte össze sem lehet vetni. Nagy István szerint azonban az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson.

MÉRSÉKLŐDIK AZ ÁREMELKEDÉS

A piaci folyamatok is előrevetítik, hogy az áremelkedés a következő hónapokban mérséklődik, sőt az üzletekben már vannak olyan termékek, amiknek már most csökkent az ára. Ezért az alapvetően szociális célokat szolgáló ársapkák április 30-a után kivezethetők. Elmondta: nem tervezik előrébb hozni a szabályozás kivezetését, amit a mai Kormányinfón Gulyás Gergely is megerősített. A piac is erre a dátumra készül, de április végére az infláció odáig mérséklődik – a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi árának csökkenése miatt – , hogy a kialakuló piaci árak ne okozzanak komoly költségnövekedést a lakosságnak.

A VERSENYHIVATAL KIEMELTEN KEZELI AZ ÉLELMISZER-INFLÁCIÓ ÜGYÉT

Nagy István arról is beszélt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét. “Egyértelmű, hogy az árstopos termékek helyettesítő termékeinek, például az 1,5 százalékos tejnek az ára az egekbe szökött, az akár 80-100 százalékos drágulást pedig biztosan nem indokolják a piaci folyamatok. Éppen ezért a versenyhivatal kiemelten vizsgálja, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az elmúlt hetekben a fogyasztóvédelmi hatóság az árstoprazzián a boltok 80 százalékában találtak valamilyen jogsértést. Nagy István közölte, hogy amennyiben a vizsgálatok alátámasztják a tisztességtelen piaci magatartást, akkor olyan mértékű büntetést kell kiszabni, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dan Helmer
'Fel a tetejéhez' gomb