Közélet

Gulyás Gergely: A kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére egyszámjegyűre csökkentse – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Február 9-én, csütörtökön ismét a sajtó elé áll Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kormányinfót tartanak a háromnapos maratoni kormányülést követően.

Orbán Viktor nemrégiben számolt be róla közösségi oldalán, hogy véget ért a háromnapos stratégiai kormányülés a sopronbánfalvi kolostorban. Az élet azonban nem áll meg, a magyar miniszterelnök Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda felé veszik az irányt: csütörtökön délelőtt 10 órától Mit miért tesz a kormány? címmel tartanak Kormányinfót.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:16): KEZDÜNK

Kezdődik a Kormányinfó. Gulyás Gergely köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette, hogy befejeződött a háromnapos kormányülés.

FRISSÍTVE (10:17): TÖRÖKORSZÁG

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a háromnapos kormányülésről elmondta, foglalkoztak a törökországi földrengéssel. A legfrissebb jelentések szerint már közel 50 ország vesz részt a mentésben. Magyarországi mentőcsapatok eddig 27 embert mentettek ki. Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre. Már 156 ember és 26 kutya van a helyszínen. A TEK csütörtök reggel 18 fős egységgel csatlakozott a kutatókhoz-mentőkhöz.

FRISSÍTVE (10:21): GAZDASÁGI HELYZET

A napi ügyek mellett stratégiailag fontos kérdéseket is áttekintett a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen Sopronban – mondta Gulyás Gergely. A gazdasági helyzetet is megvitatták a stratégiai kormányülésen. A magas infláció és a szankciók ellenére teljesítette a kormány az ígéreteit a nyugdíjasok és a munkavállalók felé is. Folyósítják a 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat, és nő a minimálbér is. Gulyás azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére egyszámjegyűre szorítsa. A tavalyi évben 4,7% volt a GDP-növekedés, és Gulyás szerint idén nem irreális elvárás az 1,5%-os növekedési várakozás.

FRISSÍTVE (10:30): A RECESSZIÓ ELKERÜLÉSE A LEGFONTOSABB

A munkahelyek megvédése és az infláció leszorítása a legfontosabb feladat, valamint a recesszió elkerülése – mondta Gulyás. Folytatódnak az ipari és mezőgazdasági beruházások. A kormány egy 2030-ig tartó energiastratégiát is tárgyalt. Ha megérkeznek az uniós források, akkor jelentős energiafejlesztések indulnak – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az ipari parkokhoz kapcsolódó vízellátás modernizálása is napirenden van. A Dunai Finomító átállítása is fontos más típusú olajra. 

FRISSÍTVE (10:31): AZONNALI TŰZSZÜNET ÉS BÉKE KELL

Az ukrajnai háborúval is foglalkozott a kormány Sopronban. Gulyás szerint azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet csak emberéleteket menteni, és mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük a világháborút. „Magyarország továbbra is békepárti” – fogalmazott. Brüsszelben, a NATO-ban és ENSZ-ben is ezt az álláspontot képviselik. Arról beszélt, hogy Magyarország mindig is elítélte az orosz agressziót, Ukrajnának humanitárius segítséget nyújt, és korlátlanul fogad be menekülteket. Fegyvereket azonban továbbra sem küldünk.

FRISSÍTVE (10:33): LEMONDTAK A MINISZTEREK A VAGYONKEZELŐI ALAPÍTVÁNYOK KURATÓRIUMAINAK ÉLÉRŐL

A kormány megvitatta az uniós helyzetet is, szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel, a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit. Gulyás bejelentette, hogy lemondott Varga Judit, Lantos Csaba (SZTE), Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Varga Mihály és Navracsics Tibor a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

Az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban politikusok vezető tisztséget kaptak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban félreértésről beszélt, majd Brüsszelbe utazott tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az egyeztetés után azt ígérte: Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt átmenetileg felfüggesztették az Erasmus+ és a Horizont Európa finanszírozását.

FRISSÍTVE (10:35): NEM BIZTOS, HOGY VISSZALÉPÜNK A NŐI KÉZILABDA EB RENDEZÉSÉTŐL

A magyar kézilabda-szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel a 2024-es nő kézilabda eb rendezéséről, amitől Magyarország szívesen elállna. Legalábbis erről volt szó korábban. A miniszter most arról beszél, hogy olyan javaslat van az asztalon, hogy csak egy városban rendezzünk egy csoportot. Gulyás szerint meg kell nézni, hogy melyik költség a nagyobb: a lemondás vagy az, hogy egy városban egy csoport meccsei legyenek Magyarországon.

FRISSÍTVE (10:41): MANDÁTUMOK

„Jó volt úgy, ahogy volt” – mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy az egyetemi kuratóriumok tagjainak megbízatása ne élethosziglan szóljon, hanem határozott időre. Ha azonban módosítani kell az Európai Bizottság kérésére, nyitott a kormány arra is, hogy megváltoztassák a szabályokat, és határozott ideig szóljon a kuratóriumi tagok mandátuma. Gulyás azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

FRISSÍTVE (10:50): MARAD AZ ÁRSTOP

Április 30-ig marad az élelmiszerárstop, korábban biztosan nem fogják kivezetni a hatósági árakat – erről beszélt Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Pár héttel a határidő előtt döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e az élelmiszerárstopot. Azt fogják mérlegelni, hogy nem okoz-e ellátási problémákat.

FRISSÍTVE (11:01): FELKÉSZÜLT A KATASZTRÓFAVÉDELEM

Arról kérdezte Gulyás Gergelyt az Origo, hogy a magyar hatóságok felkészültek-e egy esetleges hazai földrengésre. A katasztrófavédelem évről évre minden válsághelyzet lehetőségét áttekinti – kezdte a válaszát a miniszter. A Kárpát-medence és Európa a világ egyik legbiztonságosabb helye, itt a legkisebb az esély a földrengésre. De ha mégis lenne, a katasztrófavédelem és az egészségügy felkészült arra, hogy egy ilyen helyzetre reagálni tudjon – mondta Gulyás. A koronavírus-járvány alatt is megfelelően helytállt az egészségügy – tette hozzá.

FRISSÍTVE (11:12): ÚJABBB TÁMOGATÁS MEGY KÁRPÁTALJÁRA

Tizenkét napja járt Gulyás Gergely Kárpátalján, ahol polgármesterekkel, egyházi és civil vezetőkkel találkozott. Nem igaz az a hír szerinte, hogy nem maradtak magyarok. Azt mondta, a családok nagy többsége kitart Kárpátalján, ezért a magyar állam minden eddiginél nagyobb támogatására van szükség. Egy héten belül újabb támogatási csomagról dönt a kormány. Ehhez képest méltánytalannak tartja azt, ahogy az ukrán vezetés a magyarokhoz áll. Jó hír, hogy a kárpátaljai kormányzóval jó kapcsolata van a magyar kormánynak.

FRISSÍTVE (11:19): A SZANKCIÓK NEM BEFOLYÁSOLJÁK PAKS II. MEGÉPÍTÉSÉT

Paks II. indulásáról azt mondta Gulyás, hogy ők azt szeretnék, ha mielőbb elkészülne, a szankciók viszont ezt nem könnyítik meg, de olyan akadályt nem jelentenek, ami miatt megvalósíthatatlan lenne majd.

FRISSÍTVE (11:31): ÁTALAKÍTOTT ÜGYELET

Könnyebb, gyorsabb, szakszerűbb az ellátás az átalakított ügyeleti rendszerben – mondta Gulyás arról, hogy februártól Hajdú-Bihar megyében átalakították, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében alakítják át az orvosi ügyeletek rendszerét.

FRISSÍTVE (11:45): LEÉPÍTÉS A HONVÉDSÉGNÉL

Gulyás megkérdezték, hogy valóban 110 főtisztet menesztettek-e a honvédségtől. A miniszter erre arról beszélt, a leépítés indokolt volt, mert nagyon sok tiszt jut a magyar hadseregben a harcállományra. Későbbi újságírói kérdésre elismerte, hogy „ez a szám pontos”.

FRISSÍTVE (12:16): EGYÜTT SÍRUNK, EGYÜTT NEVETÜNK

Az országgyűlési képviselők a törvények alapján várhatóan 17 százalékos fizetésemelést kapnak idén. Pár éve ugyanis az átlagbérhez kötötték a képviselői béreket. „Együtt sírunk, együtt nevetünk, ennél jobb szabályozást nem tudok elképzelni” – mondta Gulyás Gergely a képviselői tiszteletdíjakról szóló törvényről. Hozzátette, az ellenzéki pártok egy része is megszavazta az erről szóló törvényjavaslatot annak idején.

FRISSÍTVE (12:34): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb