Mindenmás

Napi pakk: tavaszias időjárást és 16 fokot hoz a kedd Szegedre, ma van a Nemzetközi Anyanyelvi Nap

Mintha nem is tél lenne. Legalábbis az időjárás ezt mutatja, hiszen ma is 16 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. Esőnek nyoma sem lesz, csak a verőfényes napsütésnek Szegeden. Mindezek mellett ma van Alan Rickman születésnapja, és a Nemzetközi Anyanyelvi Nap is. Főzd le a reggeli kávét, meghoztuk mellé a napi pakkot!

NÉVNAPOSOK ÉS A NEMZETKÖZI ANYANYELVI NAP

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Eleonóra, Adolf, György, Leona, Leonóra, Nóra, Péter és Zakariás nevű Szeged365 olvasónak! Néhány érdekesség keddre:

  • ma van a Nemzetközi Anyanyelvi Nap. Az ENSZ 1999-ben február 21-ét Banglades javaslatára Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelvük elnyomása ellen, a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek.
  • Mindezek mellett ma született Alan Rickman Golden Globe-díjas angol színész (Robin Hood, Harry Potter – Piton tanár úr),
  • 44 éve Jennifer Love Hewitt színésznő (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, A szmokinger),
  • 40 éve pedig Előd Álmos színész, szinkronszínész.

MARAD A GYÖGYÖRŰ IDŐ SZEGEDEN

Kedden ismét több órára kisüt majd a nap, felhősebb időszakok és körzetek északon, északkeleten lehetnek. Gyakran lesz élénk, erős a nyugati-északnyugati szél. Hajnalban pára-, ködfoltok alakulhatnak ki Szegeden. Reggel 3, míg délután 16 fok körül alakul a hőmérséklet.

BANYÁSKODÁS A DUGONICS TÉREN

Szombaton 17:30-ig a Dugonics téren várja a télboszorkány a búval, bánattal teleírt cetliket – közölte a Szegedi Városkép és Piac a közösségi oldalán. Mint kiderült, ez az utolsó megállója, mielőtt a hétvégén tűzre vetik a Szent István téren.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb