Kikapcs

Érdemes lesz a szegedi égboltot kémlelni ma este, egymás után sorakozik fel a Vénusz, a Jupiter és a Hold

Még a laikusok számára is érdemes lesz szerda este 18 óra után nem sokkal felnézniük az égre, ugyanis egy különleges együttállást lehet majd megfigyelni. Ehhez pedig még távcsőre sem lesz szükség – írja a HVG.

Látványos együttállásban gyönyörködhettünk kedden naplemente után, ám aki lemaradt róla, az még ma bepótolgatja: február 22-én alkonyat után három égitest sorakozik fel egymás után az égbolton, a Vénusz, a Jupiter és a Hold. A jelenség két okból is könnyen megfigyelhető lesz: egyfelől azért, mert semmilyen eszköz nem kell hozzá – szabad szemmel is látható majd a két bolygó és a Föld kísérője –, másrészt pedig azért, mert a Hold vékony sarlójának köszönhetően nem ragyogja majd túl a két planétát.

Fotó: stellarium-web.org

A SZEMFÜLESEK MÁR KEDDEN ÉSZREVEHETTÉK A HÁRMAST

A szemfülesek már kedden (február 21-én) észlelhették a hármast. A mostani pontos megfigyeléshez nyugati irányba kell néznünk, a horizont közelében kell keresgélnünk az égitesteket. Szerencsére a Hold jó tájékozódási pontként szolgál bennünket. A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag egész este közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb