Közélet

Földrengés volt Szegeden, de semmit sem éreztünk belőle

1.9-es erősségű földrengés volt Szegeden a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium adatai alapján. Az intézet nyilvánosan is elérhető interaktív térképe szerint február 16-án, múlt csütörtökön hajnali 2 óra 12 perckor történt meg az esemény, amelyre olvasónk, István hívta fel a figyelmünket (köszi).

Mivel a Törökországot éppen két hete megrázó földrengés – melynek halálos áldozatainak száma átlépte a 46 ezret – árnyékában még véletlenül sem szeretnénk megijeszteni a Szeged365 olvasóit, megkerestük a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kollégáit.

Mint mondták,

az esemény tényleg földrengés volt, azonban mivel az erőssége csak 1.9-es volt a Richter-skálán, ebből semmit sem érezhettek a szegediek.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium oldalán elérhető, folyamatosan frissülő térképen a Magyarországon és a szomszédos országokban működő szeizmológiai állomások által mért szeizmogramok valós időben jutnak el a Szeizmológiai Obszervatórium budapesti adatközpontjába, ahol a számsorok számítógépes feldolgozásával automatikus földrengés detektálás történik. Az automatikusan észlelt földrengések közel valós időben kerülnek fel az ITT elérhető térképre, ahol a kiválasztott jelre kattintva információkat kaphatunk a kérdéses rengésről. A megadott időpontok világidőben (UTC) értendők, melyhez képest Magyarországon a helyi idő a téli időszámítás idején +1, nyári időszámítás esetén +2 óra.

NYUGIS RÉGIÓBAN ÉLÜNK: ÉVENTE MINDÖSSZE 2-3 HASONLÓ ESEMÉNY SZOKOTT LENNI SZEGEDEN, AZOKAT SEM ÉREZZÜK

Évente nagyjából 100 olyan földrengés van az országban, amelynek magnitudója 2-es alatti, ez is egy ilyen volt. Rákérdeztünk, hogy Szegeden mennyire gyakoriak a cikkünk témáját adó mikro-rengések, amelyre azt a választ kaptuk, hogy

egészen minimális a számuk, tavaly például mindössze 2-3 hasonló eseményt mértek.

A 2011-es esztendő óta egyébként egy éves bulletin formájában publikálják a Szeizmológiai Obszervatórium által detektált összes földrengés adatait, a legutóbb kiadott, 2021-es listát – benne a szegedi és Szeged környéki számokkal – IDE kattintva tudod végigmazsolázni.

A RICHTER-SKÁLÁRÓL

A Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitúdót, vagy más szóval a méretet) adja meg. A magnitúdó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos, egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kilotonnás, nagaszaki méretű) atombomba robbanásakor.

A múlt csütörtökön mért 1.9-es mikrorengés csakis műszerekkel érzékelhető, napi szinten átlagban 8000 ilyen esemény történik a Föld bolygón. A skálán a 3-as és a 3.9-es között van az a kategória, amely már érzékelhető, azonban károkat még ez sem okoz, veszélyt az 5-östől 5.9-esig skálázható közepes kategória és az annál erősebb rengések jelenthetnek.

A két hete történt török-szír tragédiában 7.7-es és 7.8-as erősségű földrengés pusztított, de a hétfő esti rengések ereje is elérte a 6.4-es szintet:

A Richter-skála fokozatai:

MagnitúdóA rengés erejeA pusztítás mértékeHasonló erejű rengések gyakorisága
<2,0mikrorengéscsak műszerekkel érzékelhetőnaponta 8000
2,0–2,9rendkívül gyengea legtöbb ember még nem érzékelinaponta 1000
3,0–3,9nagyon gyengeáltalában érzékelhető, károkat még nem okozévente 49000
4,0–4,9gyengea csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznekévente 6200
5,0–5,9közepesa szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnekévente 800
6,0–6,9erőserősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 km távolságban isévente 120
7,0–7,9igen erőssúlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációjaévente 18
8,0–8,9nagyon erőssúlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlásokévente 1
9,0–9,9rendkívüli erejű rengésrendkívüli pusztítás, megváltozik a tájátlagosan 20 évente fordul elő
≥10globális katasztrófaa földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztításaz emberiség történetében még nem történt meg

Köszönjük szépen a témajavaslatot Sz. Istvánnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb