Közélet

Újabb hatalmas, 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökországot

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek. Majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint 1300-an haltak meg és 2600-an sérültek meg – írja az Index.

A törökországi hatóságok egyik tisztviselője közölte, hogy nem utórengésről van szó, hanem a reggelitől teljesen független földmozgásról. A jelentések szerint az újabb földrengés Törökország délkeleti részét rázta meg, amelynek epicentruma Kahramanmaras közelében volt, amely körülbelül 130 kilométerre fekszik Gazianteptől, ahol az első rengés epicentruma volt.

TÖBB EZREN SÉRÜLTEK MEG

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottja van. Azóta Fuat Oktay török alelnök sajtótájékoztatón közölte, hogy a halottak száma 284-re emelkedett, míg a sérültek száma 2323-ra, és a földrengések összesen tíz tartományt érintenek. Az alelnök arról is beszámolt, hogy legalább 1710 épület összeomlott, és eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.

EGYRE CSAK NÖVEKSZIK A HALOTTAK SZÁMA

Recep Tayyip Erdogan nem sokkal fél 12 előtt közölte a legfrissebb adatokat. A török elnök szerint csak Törökországban 912-en haltak meg és 5383-an megsérültek a pusztító földrengés következtében. Nem tudom megjósolni, mennyivel emelkedik a halálos áldozatok száma, miközben folyamatosan zajlanak a kutatási munkálatok és a mentés – mondta az elnök a BBC szerint. Erdogan arról is beszélt az újságíróknak, hogy 2818 épület dőlt össze, és a mostani az ország legnagyobb katasztrófája 1939 óta. A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez. A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. A halálos áldozatok száma már több mint 380-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 1000-re.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb