Közélet

“Hangsúlyoztam a béke mielőbbi elérésének fontosságát” – Novák Katalin találkozott Joe Bidennel

Novák Katalin köztársasági elnök kezet fogott Joe Biden amerikai elnökkel a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján – erről Novák egy Twitter posztban számolt be, a kép alá azt írta: “hangsúlyoztam a béke mielőbbi elérésének fontosságát, és azt, hogy a magyar nép a béke érdekében lépjen fel.”

Azt már előre lehetett tudni, hogy Novák Katalin fogja képviselni Magyarországot Joe Biden és a Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőinek találkozóján Varsóban.

A Telex szerint egy múlt heti sajtótájékoztatón már kérdezték Novákot a varsói útról. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy tervei szerint részt vesz a csúcstalálkozón, és Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről. Úgy tűnik, most ennek az ígéretének tett eleget.

A DEMOKRÁCIA SZABADSÁGÁNAK VÉDELME

A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A szerdai találkozó elején Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a Bukaresti Kilencek a NATO-val közösen jelentik „a demokrácia szabadságának védelmét szerte a világon”, és ahogy eddig is, továbbra is támogatni fogják Ukrajnát. Szerinte „teljesen világos az, hogy az USA meg fogja védeni a NATO minden centiméterét.” Az MTI azt írja, a részt vevő országok képviselőihez fordulva az amerikai elnök szentnek és sérthetetlenek nevezte a kollektív védelemről szóló 5. cikket, amely elkötelezettséget jelent minden nemzet, minden NATO-tagállam iránt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb