Mindenmás

Nagy a mozgás a magyar légtérben: ma két vadászgép kísért egy utasszállítót, szerdán pedig a NATO két gépe körözött órákig hazánk felett, az egyikük Szeged mellett hagyta el az országot

Csütörtökön két vadászgép kísért egy utasszállítót a Balaton felett – írja az Index. Mint kiemelték, fotók is készültek a gépekről, amiket Balatonedericsen sikerült lencsevégre kapnia az egyik olvasónak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy szerdán is nagy volt a mozgás a magyar légtérben, ugyanis a Balaton felett körözött órákon át a NATO két gépe, az egyikük pedig Szeged mellett lépett ki az ország légteréből.

Két vadászgép kísér egy utasszállítót a Balaton felett. Fotó: Olvasó, Imre / Index.

A portál szerint szerdán Magyarországra érkezett Ciprusról egy Airbus KC2 Voyager típusú, légi utántöltésre és csapaszállításra használt gép, amely a brit légierő kötelékébe tartozik. A ZZ343 hívójelű gép délután fél 1 körül érkezett meg a Balaton térségébe. 12 kisebb-nagyobb kört írt le, majd Szeged mellett elhaladva távozott a magyar légtérből.

A Flightradar24 szerint a gép körülbelül 6,7 kilométeres magasságban repült, és nem sokkal 15 óra után kezdte meg a visszautat, vagyis több mint két és fél órát volt a tó felett.

A MÁSIK GÉP MÉG HOSSZABB IDEIG KÖRÖZÖTT

A portál szerint szinte ezzel egy időben másik katonai célú repülőgép is a Balaton felé érkezett, amely a hollandiai Eindhovenben szállt fel. A MMF18-as hívójelű, Airbus A330-243 MRTT típusú légi utántöltő gépe a Radarbox repüléskövető oldal szerint kétszer is a Balaton fölött körözött szerdán. Ez a gép először délelőtt fél 12-kor jelent meg a Balaton felett, és ugyancsak 12 kisebb-nagyobb kört írt le, majd délután fél 1 körül távozott, és meg sem állt Lengyelországig. Délután 3 óra körül Délkelet-Lengyelországban, Rzeszów közelében írt le párt kört, majd utána (az addiginál jóval nagyobb sebességgel) visszaindult Magyarországra. Délután fél 4-kor ismét a Balaton felett volt. Akkor szintén leírt négy kört a tó felett, majd pontosan délután 4-kor távozott, és este fél 6-kor ismét Eindhovenben landolt.

MI LEHET A CÉLJUK?

Az MMF18 a NATO-nak az egyik különleges egységéhez, a Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleethez tartozik. Ennek az egységnek a célja a NATO szerint az, hogy utántöltse az európai légtér felett tevékenykedő gépeket, valamint szükség esetén embereket és eszközöket szállíthatnak a gépek, vagy evakuációra is felhasználhatók. A körkörös útvonalak alapján arra lehet következtetni, hogy itt most a légi utántöltés volt a cél. Feltűnő az is, hogy nagyjából váltották egymást a gépek: először az eindhoveni repült be a tó fölé délelőtt, a távozásakor érkezett meg a másik gép délről, majd amikor az visszaindult, akkor tért vissza Lengyelországból az MMF18. Hogy pontosan milyen gépeket töltöttek fel, azt egyelőre nem lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb