Közélet

Szegedi lánnyal randizik ma Joe Biden

A Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőivel találkozik szerdán Joe Biden amerikai elnök Varsóban, melynek kapcsán a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a Telexnek megerősítette, hogy Magyarország képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök vesz részt a csúcstalálkozón.

“Felkészülünk a holnapi varsói csúcsra” – írta közösségi média oldalán a szegedi származású, az SZTE (Ságvári Endre) Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott politikus.

Novák Katalin a találkozó kapcsán arról értekezett, hogy a Honvédség főparancsnokaként rendszeresen kér tájékoztatást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnöktől az Ukrajnában dúló háború alakulásáról.

“Mai egyeztetésünk egyben felkészülés is volt a holnapi varsói csúcsra, amelyen az USA és a NATO keleti tagállamainak, az Ukrajnához legközelebb eső szövetséges országok állam- és kormányfőivel együtt veszünk részt. Magyarország biztonsága a legfontosabb!” – zárta sorait az államfő.

BIDEN NEM ÉRKEZETT ÜRES KÉZZEL UKRAJNÁBA

Kijevbe érkezett Joe Biden hétfő délelőtt, írtuk meg két napja, egyébként ez volt az amerikai elnök első látogatása Ukrajnába a háború kitörése óta. Azt korábban is lehetett tudni, hogy Biden a napokban Kelet-Európába látogat a háború kitörésének évfordulója alkalmából, azonban az eredeti tervekben csak egy lengyelországi látogatás szerepelt.

A meglepetésszerű ukrajnai látogatása során Biden félmilliárd dolláros további támogatást jelentett be Ukrajnának, melynek kapcsán Zelenszkij ukrán elnökkel közös nyilatkozatában elmondta, hogy a csomag több katonai felszerelést, köztük tüzérségi lőszert is tartalmaz majd.

ERRŐL SZÓL A BUKARESTI KILENCEK

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését.

A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb