Közélet

Népszava: a kormányhoz kerülhet a városok (így Szeged) közvilágítása (is)

Rezsitámogatás fejében kerülne át a közvilágítás az önkormányzatoktól a kormányhoz – írta a Népszava Szita Károlyra, Kaposvár polgármesterére, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökére hivatkozva. A politikus szerint lehetséges feladatkörök közül állítólag maga Orbán Viktor jelölte ki a közvilágítást.

Az ellenzéki lap arról írt, hogy az “iskolák és a kórházak bekebelezése” után a szemétszállítás, majd a víziközművek és a történelmi termálfürdők kerültek célkeresztbe a kormánynál.

“Most a rezsitámogatás fejében a közvilágítást vennék át az önkormányzatoktól”

– írta a lap, amely szerint Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke tárgyalt a kormányfővel a nehéz helyzetbe került településekről. A megbeszélés részeként arról döntöttek, hogy a közepes méretű megyei jogú városok – például az általa vezetett Kaposvár vagy a szomszédos Hódmezővásárhely – 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok (Szeged és társai) ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli összeget kaphatnak.

Már a találkozó előtt beharangozták, hogy Orbán Viktorral a rezsitámogatás mellett arról is szót ejtenek, milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól. Kaposvár polgármestere akkor úgy fogalmazott:

„sok olyan van, amit szívesen átadnának az önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is”.

Szita Károly később egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Your Domain Name
'Fel a tetejéhez' gomb