Kikapcs

Egy télbanya mínusz, elűztük a telet a Szent István téren

Többszázan kísérték utolsó útjára Szeged 2023-as télbanyáját, amelyet szombat délután a Szent István téren vetettek máglyára. A tél és az összes gondunk (reményeink szerint) a kiszebábbal együtt füstölt el, amelyre többek között

  • politikusok neveit (nem írjuk le kikét, de úgyis kitaláljátok, kapott mindkét oldal rendesen),
  • a háború,
  • az infláció,
  • a parkolási bírság,
  • és a NAV szavakat írták fel.

A téltemetés hagyományos, régi ünnepének lényege, hogy a gyerekek készítenek egy kiszebábot, valamint különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak a térre – élükön dobossal és kikiáltóval – miközben télűző rigmusokat kiabálnak, és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat. A klasszikus magyar népszokás szerint az emberek – mivel akkor még nem létezett a Szeged365 Társalgó csoport – a kiszebábra cetliket tűztek, amelyekre felírták, hogy mitől (vagy kitől) szeretnének megszabadulni a téllel együtt.

Az idei Szent István Téri Télbúcsúztató Kézműves Vásár egyébként annak dacára is telt házas volt, hogy csapnivaló volt az időjárás Szegeden, a kürtőskalácsos előtt (megszámoltuk, ha már mi is ott dekkoltunk idétlen időkig) hatvanketten álltak sorban este 6 környékén, de komoly dömping volt a Thomas, a gőzmozdonyos kisvasút és az építőkockák környékén is.

Ami abszolút pozitív volt, a matek alakulása: nekünk úgy tűnt, hogy az árusok, mutatványosok itt-ott lentebb vitték az áraikat, a tavaly őszi Szent István téri rendezvény óta az említett gyerkőcvonat 1500-ról 1000 lett, a pónilovaglást (amellyel állatbarátként azért van némi problémánk) pedig 2000-ről 1500 ropogós magyar forintért kínálták. Persze, így sem olcsó, de a volumenre építő bevételszerzési stratégia sokkal szimpatikusabb, mint az “akasszunk le pár pénzes vásárlót aztán majd lesz valahogy” verzió.

Apropó, volt kint egy könyvespult is, ahol minden olvasnivalót egységesen 250 Ft-ért árultak, nekik beírtunk egy nagy, Szeged365-ös piros pontot.

A rendezvény vasárnap reggel 9-től folytatódik, sőt, 11-től az Öreg Hölgy is kinyit majd. Közben kicsivel odébb, a Szeged Plazában jön a soron következő Bödön Piac, szóval, ha valaki kézműves portékára vágyik, lesz miből válogatnia.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb