Szegedi ArcokVideo365

Ingyen csapolták a sört, szakadó hóesésben Szeged mellett – és az még semmi, 2023-ban óriási dobásra készül a zsombói Fenyves Sörház

Megvan még a magyar viccpárt választási ígérete, amely 2022 tavaszán szállóigévé vált Szegeden? Örök élet, ingyen sör. Jelentjük, az utóbbi tényleg létezik, a hazai kézműves főzdék egyik legelsője ugyanis 0, azaz nulla forintért csapolta a sört, amikor annak idején kitárta kapuit, ráadásul a mutatványt szakadó hóesés közepette mutatta be. A zsombói Fenyves Sörház azóta már a harmadik X-et tapossa, a jeles évfordulóra pedig rengeteg nagy dobással készülnek, viszont egy csúnya hibát is elkövettek.

Beengedték a Szeged365 sörkommandóját a főzdéjükbe.

Így jártak: söröztünk, csapoltunk, közben Juhász Antal alapítót faggattuk a kezdetekről és a legrázósabb évekről, nomeg a sörszentély újdonsült üzemeltetőjét, a DTK és Fülig Jimmy tulaj Borbély Attilát a jövőről.

SZÜRREÁLIS NYITÁS, A HŐSKORBAN: SZAKADÓ HÓBAN CSAPOLTÁK AZ INGYEN SÖRT ZSOMBÓN

“1993. november 12-én nyitottunk, bokáig érő hóban csapoltuk a sört” – kezdte a visszaemlékezését Juhász Antal úr, aki régi motorosnak számít a szakmában:

  • akkor is sört főzött, amikor a 90-es években többszáz kisüzemi főzde jelent meg az országban,
  • akkor is, amikor – feltehetően a multicégek által kilobbizott törvényi gáncsolás következtében – többségük csődbe ment,
  • és akkor is, amikor nagyjából 10 éve újra divatba jött a kézműves sörök főzése.

Kemény idők voltak, mint mesélte, a nyitás reggelére mindössze 4000 Ft-ja maradt a cégnek, amely mostani reálértékben nagyjából 40 ezer forintnak felelt meg. Ennek ellenére óriási dömping volt, amely talán annak is köszönhető, hogy egész nap 0 Ft-ért csapolták a lager sörüket.

Ha azt mondjuk, Zsombói Sör (hivatalosan: Fenyves Sörház), a szegedi gasztrofesztiválok közönsége rögtön rávágja, hogy zsombói meggy és ír vörös, a két különlegesség az évek alatt legalább úgy hozzánőtt a márkájukhoz, mint a BMW-hez az M pakkett, a Dóm térhez a Fogadalmi Templom, vagy éppen Pamela Andersonhoz a szilikon. Anti bácsi azt is elmesélte, hogy az előbbi (mármint, nem Pamela, hanem a zsombói meggy) akkor született meg, amikor bő 10 éve a gyulai vár tövében kikért magának egy hasonlót és azt mondta, hogy ne már, ennél mi sokkal jobb belga sört tudnánk készíteni. Aki kóstolta már, pontosan tudja, hogy mennyire különbözik az ipari főzdék meggy(es) söreitől, ennek az alapító szerint egyetlen oka van:

…bár maga a Zsombói Meggy sosem volt drága sör, mindig a legdrágább alapanyagokat tették bele, kompromisszum nélkül. Adalékanyagok helyett belga meggyvelőt, gyanús eredetű szörpök helyett szlovák meggysűrítményt és így tovább.

FELÉBREDSZ EGY REGGEL ÉS AZT MONDOD, HAVER, KELL EGY SÖRFŐZDE

“Hogy a fenébe történik meg az, hogy egy szép reggel felébredsz és azt mondod magadnak, haver, kell egy saját sörfőzde?” – tettük fel a kérdést Borbély Attilának, aki a 90-es évek késdobálójából profi kézműves sörözővé fejlesztett Fülig Jimmy és a belváros kedvenc ír kocsmája, a DTK Pub mellé ezúttal a cikkünk tárgyát képező főzdét is bevette portfóliójába.

“Minden férfinek szüksége van egy saját sörfőzdére”

– jelentette ki nevetve, amivel az alapító Anti bácsi, a nyitás óta ott dolgozó serfőző mester, Feri és a jelen lévő kollégáink (Sanyi, Andor, Gellért) is határozottan egyet értettek.

Mint Attila mesélte, régóta nagyon szoros viszonyt ápolnak Juhász Antal úrral, ráadásul a Covid – amely a főzdének és Attila pub-jainak is feladta a leckét – összehozta őket. A hetedik X környékén járó Anti bácsi nemrég azt mondta neki, hogy egy kicsit szeretne megpihenni, a főzdét pedig vagy bezárja, vagy kiadja. A szegedi vállalkozó pedig azt válaszolta erre, hogy a zsombóinak mennie kell tovább, sőt, óriási tervekkel vette át a főzde üzemeltetését:

megduplázzák az erjesztő teret és a sörfőző tartályok számát, így aztán a kapacitást is, a szegedi, környékbeli, nomeg az ország más pontjain lévő pub-okat pedig újabb Fenyves-különlegességekkel és palackozott sörökkel is elárasztják.

Mielőtt a törzsvendégek közül valaki frászt kapna, nyugalom, a kocsma is marad, csak a túloldalra költözik hamarosan.

“A végtelenbe és tovább”

– zárta beszélgetésünket Buzz Lightyear módjára Borbély Attila.

A zsombói Fenyves Sörház különlegességeit az alábbi szentélyekben 100%, hogy megtalálod Szegeden:

  • DTK&Pub, Dugonics tér 11,
  • Fülig Jimmy Pub, József Attila sgrt. 13,

és persze a Csongrád-Csanád vármegyei kézműves sörök epicentrumában, Zsombón, a Móricz Zsigmond utca 21-ben. Közben persze csak óvatosan, mert ugye, a medve nem játék, a sör viszont tényleg alkohol.

Operatőr: Magyar Andor

Fotós: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb