Közélet

Az LMP a külügyminiszterhez fordul a kisteleki gigaberuházás ügyében

Akkumulátor-részegységeket készítő kínai cég épít gyárat Szeged közelében, azaz Kisteleken, mintegy 500 milliárdból – írtuk meg hétfőn reggel. Az ügyet az LMP sem hagyta szó nélkül, mint szerkesztőségünknek írták, a külügyminiszterhez fordulnak a kisteleki gigaberuházás ügyében.

“A súlyosan környezetszennyező multinacionális cégek képviselői ismét gombokra cserélték a magyar termőföldeket és vízkincskészületünket, ezúttal Kisteleken, anélkül hogy az ebben érintett helyi lakosokat megkérdezték volna szeretnének-e akkumulátorgyárat” – írták a hivatalos Facebook oldalukon.

MAGYARORSZÁG NEM LEHET AKKUMULÁTORGYARMAT

Hozzátették azt is, hogy “az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Magyarország nem lehet akkumulátorgyarmat. Az LMP ezért is kezdeményezett országos népszavazást, hogy csak akkor épülhessenek ilyen gyárak, ha azt a helyi lakosok kifejezetten kérik.” Mint szerkesztőségünknek küldött levelükből kiderült, kedden sajtótájékoztatót is tartanak ezügyben Kisteleken, a Polgármesteri Hivatal előtt, és a külügyminiszterhez fordulnak a gigaberuházás miatt.

FORRNAK AZ INDULATOK

Mint ma reggel megírtuk, a globális piacvezető Contemporary Amperex Technology, vagy rövidítve, CATL tavaly augusztusban jelentette be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam pedig csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szánt. Az indulatok azóta is forrnak,

  • az akkumulátorgyár januári közmeghallgatásán elszabadult a lincshangulat, hazaárulózták a főispánt, egy hölgyet pedig, aki az akkumulátorgyár mellett érvelt, a Magyar Hang beszámolója szerint megütöttek,
  • később a cívis városban több alkalommal tüntettek a gyár megépítése ellen,
  • pénteken pedig a Mi Hazánk Mozgalom szervezett blokádot, a Telex beszámolója szerint a párt aktivistái lezárták a debreceni akkumulátorgyárhoz vezető két utat, így megakadtak az építési munkálatok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb