Közélet

Orbán Viktor: ha a háború folytatódik, akkor világháborúvá terebélyesedhet, Kína béketervét is fontosnak tartjuk és támogatjuk

A napirend előtti felszólalásokkal vette kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka hétfőn, a képviselők az akkumulátorgyárakról, a kormány teljesítményéről és a demográfiai helyzetről beszéltek, majd Orbán Viktor szólalt fel.

„Parlamentáris szokásainknak megfelelően beszámolok önöknek a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről. Két hónap telt el a legutolsó találkozásunk óta, ebben a két hónapban folytatódott az orosz-ukrán háború, újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben, és világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szinthez” – kezdte beszédét Orbán Viktor, hozzátéve: a gáz ára a háború előtti háromszorosa maradt, a szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak.

TÖBBET KÖLTÖTTÜNK ENERGIÁRA

Magyarország négyezer milliárd forinttal költött többet energiára 2022-ben, mint 2021-ben, „ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyar zsebekből”. A nemzeti konzultációra hivatkozva közölte a miniszterelnök, hogy a magyarok nem értenek egyet a szankciókkal. 2022-ben 4,6 százalékos volt a gazdaság növekedése, minden eddiginél több volt a munkahely, minden korábbit meghaladta az exportteljesítmény, több mint húsz éve tavaly volt a legmagasabb a tőkebehozatal Magyarországra, a költségvetési hiányát és az államadósságot is sikerült csökkenteni – sorolta az eredményeiket a miniszterelnök. “Aláhúzom: hiánycsökkentés és adósságcsökkentés választási évben” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő azzal folytatta, hogy megemelték a nyugdíjakat is, január elsejétől a családtámogatások köre pedig újabb intézkedéssel bővült, a fiatal anyák szja-mentességével.

HA A HBÁBORÚ FOLYTATÓDIK, VILÁGHÁBORÚVÁ TEREBÉLYESEDHET

Orbán Viktor elmondta: a háború nem felfoghatatlan messzeségben, hanem a szomszédságban zajlik, mindenkinek veszteséget okoz, rossz az egész világnak. Emberek halnak meg, felbecsülhetetlen értékek pusztulnak el. A kormány aggódik, hogy Európa lépésről lépésre belesodródik a háborúba: tankokat küldenek, repülők vannak már terítéken, és lesznek olyanok, akik csapatokat küldenének Ukrajnában. A kormány a konzultációra hivatkozva nem szállít fegyvert, a háborúból ki kell maradni. Szeretnénk, ha háborúnak vége lenne, százezrek haltak meg, infláció söpör végig a világon, amely gazdasági válsággal fenyeget. Ha a háború folytatódik, akkor világháborúvá terebélyesedhet. Tűzszünet és béketárgyalások kellenek, Orbán Viktor szerint a világ többsége is békét akar, ettől pedig nem szigetelheti el magát Magyarország. Ezért Kína béketörekvését fontosnak tartja a kormány, és támogatja azt.

HATÁROZATBAN RÖGZÍTENÉK, HOGY HAZÁNK A BÉKE PÁRTJÁN MARAD

Orbán Viktor támogatja, hogy az Országgyűlés határozatban rögzítse, hogy Magyarország a béke pártján marad. Úgy látja, az állásfoglalásra szükség van, mert nap mint nap óriási nyomás nehezedik Magyarországra, bele akarják préselni az országot a háborúba. “A politikai erőközpontokban erről nyíltan beszélnek, de ugyanezt akarják a nemzetközi spekulánsok is, akik keresni akarnak a háborún” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a spekulánsok globális méretekben finanszírozzák a médiát és a magukat civilnek mondókat. A kormányfő azt kérte, hogy ne üljenek fel a provokációnak és tartsanak ki a magyar érdekek mellett.

AZ INFLÁCIÓT EBBEN AZ ÉVBEN NEM TUDJÁK MEGSZÜNTETNI

A miniszterelnök az inflációra áttérve közölte, Európában kétfajta politikával reagálnak a kormányok, vannak, akik kivárnak, és vannak, akik beavatkoznak, a magyar kormány a második csoportba tartozik. “Tudatában vagyunk a beavatkozás kockázatainak, de azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk a megfelelő pontokon és optimális mélységben beavatkozni.” Orbán Viktor leszögezte, hogy az inflációt ebben az évben nem tudják megszüntetni, „a bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal”. Magyarország ezekkel soha nem értett egyet, mert több kárt okoz nekünk, mint Oroszországnak, „a szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Brüsszel Európát találta el”, az energiaárak emelkedése mindent drágít. “Ez egy dominó, amit Brüsszelben löktek meg és végigszalad egész Európán.”

A kormányfő szerint az igaz, hogy az inflációt Brüsszel szüntetheti meg, de a tagállamok mérsékelhetik, ezért kell a kormánynak beavatkoznia. Azzal is számolniuk kell, hogy minél magasabb egy országban az ipari termelés, annál több energiára van szükség. Az olyan országot, amelynek nincs olaja, nincs földgáza, importálnia kell, különösen megkínozza az infláció, Magyarország ilyen ország, ezért magasabb az átlagosnál az infláció, és a letörése is több idő.

20 INTÉZKEDÉST HOZTAK

Orbán Viktor azt mondta: amíg tart a szankciós politika, a 2023-as végére vissza tudják vágni egy számjegyűre az inflációt. Eddig 20 intézkedést hoztak: 10 a munkahelyeket védi, 10 pedig a családokat. Felsorolta, hogy 220 milliárddal támogatják a vállalkozásokat, 290 milliárdot költenek kedvezményes hitelre, gyármentő programot indítottak, amelyre 230 milliárd forintot fordítanak, újraiparosítási hitelprogramot hirdettek, 700 milliárdos keretösszeggel, kiterjesztették a kamatstopot, 2000 milliárd forintnyi hitelt érint, 60 ezer vállalkozásnak segít, illetve új nemezi tőkeholdingot hoztak létre, 1000 milliárd áll a rendelkezésre, továbbá agrármoratóriumot hirdettek, ez 7500 agrárvállalkozásra vonatkozik, turisztikai akciótervet hirdettek, a SZÉP-kártyáK felhasználását felgyorsították, a munkába járás támogatásának mértékét emelték meg.

MARAD A REZSICSÖKKENTÉS ÉS AZ ÁRSTOP

Orbán Viktor felsorolt további tíz intézkedést is:

  • A rezsicsökkentett árak rendszerét az átlagfogyasztásig fenntartották és fenntartják. Úgy számolnak, hogy 2023-ban is egy átlagos magyar család havonta 181 ezer forintot spórol ezzel, Európában egyedülálló módon.
  • Megemelték a minimálbért és a garantált bérminimumot.
  • Visszaállították a 13. havi nyugdíjat.
  • Meghosszabbították és kibővítették az élelmiszerárstopokat. Ez addig marad, amíg az inflációt nem tudják csökkenő pályára állítani.
  • Ez igaz a kamatstopra is, ami 350 ezer családot véd a kamatok emelkedése ellen.
  • A kamatstopot kiterjesztették a diákhitelekre is, ami 200 ezer diákot érint.
  • Döntöttek az alapszámla költségeinek csökkentéséről.
  • Döntöttek a lakásbiztosítások tehercsökkentéséről.
  • Bevezetik a kedvezményes vármegye és országbérletet.
  • Meghosszabbították a tűzifa-programot.

ENERGIAPOLITIKAI DÖNTÉSEKET HOZTAK

A kormány energiapolitikai döntéseket is hozott: a magyar ipart korszerűsítik és fejlesztik. Több energiára lesz szükség, ezért felgyorsítják a paksi beruházást, zöld energiafejlesztéshez szükséges döntéseket hoztak: gázturbinás erőműveket is létesíteni kell. Azerbajdzsánnal új gázszállítmányokról egyeztek meg. Az északi áramlat felrobbantása terrorista akció volt, ha ezt megtették, délen is megtehetik. Ha ez megtörténne, akkor ezt nem lehet majd könnyen megúszni, mert a déli vezeték a magyar gazdaság ütőere.

A GYERMEKEK VÉDELME

Orbán Viktor azzal folytatta, hogy a kormánynak „megdöbbentő és felháborító” pedofil-üggyel is foglalkoznia kellett, miközben a gyermekpornográfia száma erőteljesen emelkedik. Elvárják a tankerületi vezetőktől és iskolaigazgatóktól, hogy minden ilyen esetnek azonnal legyen következménye. “Az a dolgunk, hogy megvédjük a gyermekeket, ez nem csak ránk, szülőkre igaz, hanem a tanárokra, iskolaigazgatókra és tankerületi vezetőkre is. Az ilyen gyalázatos esetek azt mutatják, hogy a genderpropagandát nem szabad félvállról venni és nem szabad viccként kezelni. Komoly dologról van szó, amely veszélyezteti a gyermekeinket.”

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyarok véleménye egyértelmű, volt egy gyermekvédelmi népszavazás, ahol milliók mondtak nemet a genderpropagandára. “Ha az egész világ meg is bolondul, ha Brüsszel mentegeti is a menthetetlent, Magyarország akkor is maradjon normális.” Orbán Viktor arra kérte valamennyi frakciót, hogy legyenek együttműködők a gyermekek védelmében.

LEGYEN BÉKE

Orbán Viktor beszélt a törökországi földrengésről is: Magyarország elsőként volt a helyszínen. Tisztelettel és köszönettel tartozunk a mentésben segédkező magyaroknak, akikre büszkék lehetünk. Arról is beszélt: a magyaroknak mindig ki kell állni a határon túli magyarságért. Gyászoljuk azokat a magyarokat, akik az ukrajnai háborúban haltak meg. Fájdalmas, hogy még így is érik atrocitások a magyarokat, a kárpátaljai magyarok azonban több tiszteletet érdemelnek. Orbán Viktor elmondta: 2023-ban egyszerre kell megküzdeni a háború veszélyeivel: inflációval, migrációval és ki kell állni a határon túli honfitársainkért. Kijelentette: legyen béke, szabadság és egyetértés. Mindenkit arra kért, hogy pártállás nélkül segítse Magyarország túljutni a nehéz időszakon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb