KikapcsVideo365

Szerda este Szegedre jön a világ legjobb zenekara – és ez szó szerint, hivatalosan értendő

Szegedre jön a világ egyik legjobb produkciója, a jelző pedig szó szerint értendő: a márciust az a Budapesti Fesztiválzenekar indítja a Szegedi Nemzeti Színházban, amely 2022-ben elnyerte az Év Zenekara díjat a nívós brit Gramophone magazin szavazásán. Az impozáns esemény kapcsán a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetőjét, Szamosi Szabolcsot a Dóm Látogatóközpont meseszép falai közt kérdeztük, aki – Liszt Ferenc díjas orgonaművészként – egy személyben a Szegedi Fogadalmi Templom zenei vezetője is. Videós interjúnkban végigzongorázzuk a Filharmónia tavaszi, szegedi programjait, nomeg arról is faggatjuk az ügyvezetőt, hogy miért szeretett bele anno a Napfény Városába.

AMIKOR ŐK JÁTSZANAK, AZ MINDIG ÜNNEP

“Amikor ők játszanak, az mindig ünnep” – nagy durranással indítja a 2023-as évet a Filharmónia Magyarország, akik a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) hozzák el szerda este Szegedre. A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, sőt, tavaly a roppant rangos brit Gramophone a világ legjobbjának választotta őket, Szamosi Szabolcs szerint ezzel olyan legendákat előztek meg, mint a Bayer Nemzeti Zenekar vagy a Bécsi Filharmónikusok.

A nagy szabású koncertet (melyre a Szeged365 Facebook oldalán éppen most lehet jegyeket nyerni) hamarosan újabbak követik, mint az ügyvezető elmondta,

  • április 17-én a remek osztrák orgonaművész, Stephan Pollhammer érkezik a dómba, a Pulzus Vonósnégyes kíséretében,
  • hat nappal később a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel a Szegedi Nemzeti Színházban,
  • majd május 8-án ugyanitt Gálakoncert Színészlegendákkal címmel Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története kerül színre, különleges szereposztásban és koncepció szerint. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk.

EZERNYI KÖTŐDÉS SZEGEDHEZ

“Édesanyám Kisteleken nőtt fel, Szegedre járt középiskolába, a Dómba járt imádkozni” – mesélte Szamosi Szabolcs, aki bár pécsi, de egy kicsit szegedinek is érzi magát.

A Liszt Ferenc díjas orgonaművész azt követően, hogy a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház zenei igazgatói pozíciójából 2010-ben a Filharmónia Pécs, majd 2013-ban a Filharmónia Magyarország vezetője lett, megtisztelő felkérést kapott Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöktől:

évek óta ő a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház (vagyis, a szegedi dóm) zenei igazgatója.

A városunkhoz ezer szálon kötődő művész elmondása szerint hatalmas öröm számára, hogy Szeged zenei életéért dolgozhat.

A Budapesti Fesztiválzenekar szegedi koncertjére a Jegymester oldalán, 4.400 Ft-tól tudsz jegyet venni.

  • Dátum: 2023. március 1.
  • Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház (nagyszínház)

INTERJÚALANYUNKRÓL

Cikkünk végére érkezzen pár sor interjúalanyunkról, a Filharmónia Magyarország sorait idézve. Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertezett Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, Európa sok országában de az USA-ban is. Elsőként Pannonhalmán találkozott az orgonával, majd Grazban szerzett orgonaművészi, orgonatanári és egyházkarnagyi diplomát. Munkája elismeréseként az osztrák kultuszminisztertől Würdigungspreis -t, a pécsi megyéspüspöktől kitüntetést, a kulturális kormányzattól pedig Liszt díjat kapott. Rendszeresen koncertezik több szimfonikus- és kamarazenekarral, közreműködőként és szólistaként is. Számtalan izgalmas zenei ötletét valósította meg hangversenyein. Sokféle hangszerrel játszott már együtt. A dzsesszel és annak karakteres hangszerével, a szaxofonnal társítva az orgonát, Dés Lászlóval koncertezett Magyarország számos pontján. Sebestyén Mártával megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, a távolabbi zenei területek közös pontjait megtalálva és egymásra építkezve hoztak létre egy sikeres koncertsorozatot. Megálmodott, majd létrehozott egy „hang-tér-kép”-et Sigmund Groven norvég szájharmonika-művésszel, amelyhez mindkét művész zenei érzékenységére és alázatára szükség volt, hogy csak párat említsünk a hangszerpárosítások közül. Hatalmas energiákat mozgat meg instrumentális játékával. Minden koncertjén újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára. Improvizációiba beleszövi zenei talentumait, amelyekből nem hiányozhat a lendület, a magabiztos hangszerkezelés, az érzelmek sokszínűsége. Merészen használja az orgona „színeit”. Számos új zenei sorozat elindítója, nevéhez fűződik a Con Spirito egyházzenei fesztivál, az ország több, mint 100 pontján megvalósuló OrgonaPont sorozat, de ő álmodta meg a mára különleges népszerűségnek örvendő „Orgonák éjszakája” programsort is.

Több mint húsz éve a Pécsi Bazilika karnagya, 1994 és 2013 között orgonistaként és zenei vezetőként is dolgozott itt. Jelenleg a Szegedi Dóm zeneigazgatója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb