Smart Szeged

Izgalmas fejlesztések kezdődtek Szegeden! Most még több IT szakembert keresnek városunkban

Rendkívül izgalmas megkeresést kaptunk a Continental Autonomous Mobility-tól: mivel a forgalmi közlekedés egy rendkívül összetett folyamat, a vezetést segítő rendszerek a környezetérzékelésre többnyire mesterséges intelligencia alapú technológiát alkalmaznak. Ezen technológiák közül most kettő is bemutatásra került: ezek a szemantikus szegmentáció és az objektum detekció, melyek a gépi látás elterjedt módszerei. Na de mit is jelent ez érhető nyelven? Mutatjuk.

Dr. Lóránd Balázs-al, a Continental Autonomous Mobility üzletágának magyarországi vezetőjével beszélgettünk. Rendkívül izgalmas téma, mivel a mesterséges intelligencia jogi környezete is okoz megoldást még a szakértőknek, és érdekes kérdés az is, hogy hol tart jelenleg az önvezető technológia. Szeged hogyan tud a fejlődésben segíteni? Megkérdeztük.

A Szeged365 nem titkoltan lokálpatrióta, így ugyancsak érdekelt bennünket, hogy egy ekkora világcég, amely ilyen izgalmas területen alkot maradandót, és mondhatjuk piacvezető a területen, mit vár Szegedtől és miért választották Szeged városát? Dr. Lóránd Balázs elmondta a Szeged365-nek, nagyon szereti a várost, és szakmailag is nagyon jó tapasztalataik vannak.

A beszélgetés után egy önvezető technológiát segítő tesztautóba is beültünk, és Szeged belvárosában tettünk egy nagy kört. Dr. Nemes Csaba – Continental Autonomous Mobility Hungary Kft.-n belül a szegedi csapat felépítéséért felelős vezető már az autóban mesélt nekünk a technológiáról. Jó volt szegediként hallani, hogy nagyon pozitív tapasztalata van Szegedről, nagyon inspiráló ökoszisztémát ismert meg városunkban. Most is keresnek szakembereket, mivel 40 fősre szeretnék fejleszteni Szegeden a csapatot.

Az autóba is bekukucskáltunk kameránkkal, így Te is meg tudod nézni, milyen volt a kis utazásunk. A kamerából beérkező képeken az objektum detekció mintákat és formákat keres, amely által lokalizálja és azonosítja a közlekedés résztvevőit (pl. gyalogosok, motorosok, autók, teherautók), valamint a közlekedési szabályokat jelző tárgyakat (pl. útjelző táblák, kiegészítő táblák, közlekedési táblák). A képernyőre kivetítve azt láthatjuk, hogy az objektum detekció színkódolt kereteket rajzol az objektumok köré, ezek lehetnek négyzetek vagy téglatestek attól függően, hogy milyen szögből észlelünk egy objektumot.

Mindkét gépi látási módszer elengedhetetlen a háromdimenziós környezetmodell létrehozásához, amelyre alapozhatóak a különböző automatizált járművezetési funkciók. Itt tudod megnézni a teljes videót:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb