Szegedi Arcok

A pálinkaivás ellen küzdött és egy kökényszemű barna lányt szeretett – bemutatkozott Zakar Péter, az SZTE oktatójának Bíró Sándor, fordulatos életéről szóló könyve Szegeden

Kiváló író, szónok, a társadalmi reformok iránt elkötelezett lelkész, harcot folytatott a pálinkaivás ellen és egy kökényszemű, barna lányt szeretett, aki nem akart papné lenni, hanem inkább egy százados felesége. Ő volt Bíró Sándor, – aki a kökényszemű lányért valóban százados lett – 19. századi erdélyi református lelkész és értelmiségi, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc radikális közéleti személyisége, majd tábori lelkésze. Kalandokban gazdag, fordulatos életéről Prof. Dr. Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem Modernkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi tanára írt könyvet, melynek bemutatóját csütörtök délután a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartották. A könyv születéséről és Bíró Sándor különleges személyiségéről az eseményen Zakar Péterrel beszélgettünk. 

A szerző elmondta, Bíró Sándor, háromszéki református lelkész gazdag életpályája összefoglalja a 19. századi Erdély történelmét. Bíró Sándor Wesselényi Miklós elkötelezett híve volt, az ő hatására csatlakozott a kor pálinkaivás elleni küzdelméhez is. 1848-49-ig mindig ellenzéki volt, radikális eszméket vallott, a szegény parasztság érdekeit képviselte. A Kiegyezés után viszont rászorult a kormány támogatására, így nagy kormánypárti vált belőle, a Deák-párt fő helyi kortese lett. „Erdély egyik legnagyobb botránya volt, hogy fogott egy pemzlit és felírta az iskolára a kormánypárti jelölt nevét. Az egész erdélyi sajtó ettől zengett” – mesélte el a szerző. 

Az „Egy 19. századi erdélyi református élete című kötet” azonkívül, hogy lapjain keresztül megismerhetjük egy érdekes személyiség életútját, jelentős üzenetet is hordoz a ma emberének. „Háromszéknek százezer lakosa volt 1848-ban, melynek körülbelül 1%-a volt lelkész és mégis a jelentőségük óriási ezen a területen. Ez megmutatja, ha van valaki, aki összefogja a közösséget, akkor az erőt ad annak a közösségnek, hatalmas eredményeket hozhat” – mondta el Zakar Péter. Hozzátette, számára azért is volt érdekes Bíró Sándor életéről megírni ezt a kötetet, mert többnyire a katolikus, és nem a református egyház története foglalkoztatja, így érdeklődéssel vetette bele magát Bíró Sándor kalandos életébe. 

„Ez az, ami engem szórakoztat, kikapcsol, amikor ilyen érdekes embereket találok, akik szépen beszélnek, vagy nagyon aktívak irodalmilag, lapot adnak ki például. Valahogy megkedveltem a 19. századi figurákat, a nagy érzelmeikkel együtt, mindig abban a hitben, hogy nekik van igazuk. Szimpatikusak számomra ezek a nagy érzelmek a mai világban, amikor sokan elrejtik őket mások elől” – árulta el Zakar Péter. 

A könyvbemutatóról hoztunk is nektek egy kis ízelítőt, pillants bele Magyar Andor kollégánk videójába, melyben Zakar Péter mesél könyvéről!   

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb