MindenmásVideo365

Újabb szegedi orvost fogott el a rendőrség a cipős ügyben, fiktív tartalmú vényeket írt fel

A KR NNI-nél indult költségvetési csalási ügyben most a győri rendőrök fogtak el négy személyt: egy szegedi és egy nyíregyházi orvost, valamint egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját. Közülük egy főt a bíróság letartóztatott, a többiek szabadlábon védekeznek. Az országban már több mint hetven nyomozó dolgozik ezen az ügycsoporton, és már 32 gyanúsítottja van a cipős ügynek – közölte a rendőrség a honlapján.    

VÁRMEGYÉNKBEN IS LÉTREJÖTT EGY NYOMOZÓCSOPORT, AMI AZ ÜGGYEL FOGLALKOZIK

Mint kiemelték, a gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek által a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatban a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult büntetőeljárás 2022 novemberében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalási ügy nyomozásába azóta már több vármegyei rendőr-főkapitányság is bekapcsolódott. Így Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyében is létrejött egy-egy nyomozócsoport, melyek a náluk folyamatban lévő büntetőeljárásokban, gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat továbbra is aktívan közreműködik az ügy részleteinek feltárásában.

FEBRUÁR 28-ÁN ÚJABB RAZZIA VOLT, KÉZRE KERÜLT MÉG EGY SZEGEDI ORVOS

A rendőrség azt írja, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságon folyamatban lévő nyomozásban az első realizálás 2023. február 28-án történt meg. Az akcióba több mint hatvan rendőr vett részt, köztük a KR NNI, az NVSZ, több vármegye és a Készenléti Rendőrség munkatársai, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, tekintve, hogy az egyik gyanúsított lakásán engedéllyel tartott vadászfegyverek voltak.

Egyszerre egyidőben összesen 10 helyszínen hajtottak végre kutatásokat, és három férfit, valamint egy nőt fogtak el. Egy szegedi és egy nyíregyházi orvost, valamint egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját, akik mindketten Baranya vármegyei lakosok.     

A nyomozók a gyanúsítottak valamennyi lakcímét, tartózkodási helyeit, a hozzájuk köthető rendelőket, cégtelephelyeket és fióktelepeket is átkutatták, és lefoglaltak minden olyan eszközt és dokumentumot, mely releváns az ügyben. Összesen 24 adathordozóval – köztük mobiltelefonokkal és laptopokkal –, rengeteg irattal, valamint 400 gigabájtnyi lementett adattal távoztak a helyszínekről. Mint kiderült, a vagyonvisszaszerzés keretében az érintett cég ügyvezetőjétől lefoglaltak még egy quadot, egy gépkocsit, egy motort és egy rakodógépet is.

A FIKTÍV TARTALMÚ VÉNYEKET A SZEGEDI ORVOS ÍRTA FEL

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó vállalkozás a jogosulatlanul felírt közel 3 ezer darab gyógycipő után több mint 162 millió forintot igényelt vissza a NEAK-tól. Ebből 930 cipőhöz a fiktív tartalmú vényeket a szegedi orvos írta fel, s ezzel közel 50 millió forinthoz segítette hozzá a céget. A bizonyítékok alapján a társaság cipői sorozatgyártással és gyenge minőségben készültek. A lábbeliket kapott ügyfeleket pedig senki meg sem vizsgálta, sőt a gyógycipős vényeket felíró orvossal soha nem is találkoztak.

KIHALLGATTÁK A GYANÚSÍTOTTAKAT

A győri nyomozók mind a négy elfogott személyt gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával. Négyük közül a szegedi orvost bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, amit időközben a bíróság el is rendelt. A másik orvos, a cégvezető és az alkalmazott szabadlábon védekezik. Az egyre kiterjedtebb és komplexebb ügycsoportban, a nyomozócsoportok hathatós munkájának köszönhetően a jövőben további elfogások várhatók. 

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: click reference
  2. Visszajelzés: types of psilocybe
Ezt láttad már?
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb