Kikapcs

A mai barátfüle ősét ünneplik Makón: elstartolt az első Hagymás Csücsür Ünnep

Honfoglalás korabeli hangulat fogadja a látogatókat szombat délután 5 óráig a makói Makovecz téren, ahol elstartolt az első Hagymás Csücsür Ünnep. Nagy Gábor, az esemény főszervezője, a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke a Rádió 7-nek elmondta: tavaszköszöntő gasztronómia és hagyományőrző eseményt keltettek életre, melynek középpontjában egy hun eredetű töltött tészta, azaz a csücsür áll.

A csücsür tulajdonképpen egy töltött tészta, a mai barátfüle őse. A régi csücsür a hun konyha ismert és kedvelt étele volt. Nem pirították elő a hagymát és a húst, csak úgy beletették a tésztába és megfőzték vagy sütötték, írta meg a Promenád. Természetesen a makói ünnepen az érdeklődők is megkóstolhatják ezt az ősi finomságot.

A makói programba az ópusztaszeri és apátfalvi hagyományőrzők is bekapcsolódtak, két jurtát is felállítottak a fürdő közelében. Nagy Gábor, elnök kifejtette: emellett az apátfalviak jóvoltából a parasztolimpiát is kipróbálhatták az érdeklődők. Kézművesek termékeiből pedig vásár várja az ünneplőket egészen délután öt óráig.

Forrás: radio7.hu/promenad24.hu

Fotók: Farkas Fotó-Videó

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb