Szegedi Arcok

Nyitott aknafedélre hajtott az egyik olvasónk Szegeden, többszázezres kár lett belőle

Félig nyitva hagyott aknafedélre hajtott az egyik Szeged365 olvasó a Szamos és Építő utcák sarkán, mint mesélte, többek között az autója

  • alufelnije,
  • gumija,
  • padlólemeze,
  • de még a küszöbe is megsérült a balesetben.

A dolog vége happy end lett, a Szegedi Vízmű Zrt. mindenféle jogi herce-hurca nélkül ismerte el vétkességét, mi pedig megkérdeztünk egy jogászt, hogy mi a helyzet, ha az illetékesek nem annyira kooperatívak, mint olvasónk esetében.

EGY AKNAFEDÉL MÍNUSZ, MEG PERSZE A KERÉK, A FELNI ÉS A KÜSZÖB IS…

Az eset még február 22-én történt, a Szamos és Építő utcák sarkán, ahol az egyik vízakna fedele valamiféle rejtélyes oknál fogva nem volt a helyén:

Olvasónk pechjére pont erre közlekedett, rendesen bele is szállt az alkalmi tankcsapdába, amely durrdefektet okozott a pórul járt Skodában, illetve adott rendesen a padlólemeznek, a küszöbnek és az – egyébként egészen pofás – MOMO alufelninek is.

Mint a név nélkül nyilatkozó szegedi fiatalember elmondta, már csak azért is zabos lett az esetet követően, mert októberben pedig a Rókusi körúti TV-torony előtt járt pórul egy ott éktelenkedő kátyú miatt.

Visszatérve az Építő utcai esethez, mint mesélte, rutinosan rendőrt hívott, sőt, a Szegedi Vízmű Zrt-t is a helyszínről értesítette, akik kiküldték az egyik kollégájukat. A sztori happy enddel végződött, a pórul járt sofőrrel a napokban közölték, hogy elismerik, hogy ők okozták a kárt, sőt, meg is térítik azt neki.

RENDBEN, DE MI VAN AKKOR, HA NEM AKAR FIZETNI AZ ILLETÉKES CÉG?

A kommunikáció nem minden esetben annyira gördülékeny, mint a cikkünkben szereplő történet esetén, volt olyan olvasónk, akinek a lökhárítóját az alábbi fotókon látható belvárosi kráter törte szét, meg persze olyan is, aki egy kátyú okozta durrdefekt után futott a pénze után.

Mielőtt bárki újból beleszállna, mutatjuk a Gogol utcai antikvárium előtt évek óta éktelenkedő tankcsapdát, kerüld el, messziről:

Mint az általunk megkeresett szegedi ügyvéd elmondta, belterületi út esetén a jogszabályok értelmében az önkormányzatnak, mint útkezelőnek kell gondoskodnia arról, hogy a közút biztonságos közlekedésre alkalmas legyen. Ezen kötelezettségének megszegésével okozott károkat természetesen meg is kell térítenie. Ugyanez az érvényes külterületen, illetve a számozott útszakaszokon a Magyar Közút Nonprofit Zrt-re, mint a közút kezelőjére.

Ez eddig rendben is van, viszont fontos, hogy minden esetben a károsultnak kell bizonyítania a kárt, vagyis azt,

hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy a bejelentésében szerepel. Pontosan le kell írni, hogy hol, mikor, mi történt. Mint a szakember elmondta, a rendőrség értesítése mindenképpen javasolt, olvasónk ebből a szempontból is profin járt el.

Ha van rendőr, lesz jegyzőkönyv is, amely könnyíti a bizonyítást. A hatóság értesítése mellett az alábbi dolgokat javasolta a jogász:

  • készíts részletes fényképfelvételt a kátyúról, a körülményekről, a gépjármű sérüléséről,
  • jól fog jönni, ha van van tanúd is,
  • ha személyi sérülés történt, arról orvosi iratok,
  • és persze egy szakszervíz, amely részletes szakvéleményt ad a kárról plusz számlákat az elvégzett javításokról.

Mint magyarázta, mentesülhet a közútkezelő, ha a károsult nem a KRESZ szabályai szerint közlekedett – ilyen például a sebességtúllépés, az úthibát jelző tábla figyelmen kívül hagyása vagy az alkoholos befolyásoltság is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb