Sport

Ilyenre még nem volt példa, de megunni azért nem fogjuk: 3 hónap alatt akár 7 Szeged-Veszprém összecsapást is láthatunk még a kéziszezonban

Az évtizedes rivalizálás 42 éve kezdődött a magyar bajnokságban, azóta közel kétszáz mérkőzést játszott egymás ellen az OTP Bank-Pick Szeged és a Telekom Veszprém. A 2022-2023-as szezon utolsó három hónapjában ráadásul akár hétszer is összecsaphatnak egymással: az NB I-ben négy, a Bajnokok Ligájában kettő és minden bizonnyal a Magyar Kupában is izgulhatunk a magyar kézilabdázás el Clásicóján – szúrta ki az M4 Sport.

A két csapat eddig összesen 184-szer találkozott egymással. A veszprémi csapat 125 alkalommal, a szegedi 52-szer tudott győzni az örökrangadón, míg 52 találkozó végződött döntetlennel. De lapozzunk vissza a naptárban 1981. április 25-ig. Ezen a napon játszott egymással először az akkor Veszprémi ÁÉV SC és a Szegedi Volán, s született meg a 21–21-es végeredmény. Azóta rendszeresen találkoztak egymással a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában, de a nemzetközi porondon annak ellenére sem futottak össze, hogy mindkettő 1982 óta az európai kupasorozatok folyamatos résztvevője.

TALÁLKOZNAK A BL-BEN

A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában dőlt el, hogy a két magyar topcsapat egymással találkozik az egyenes kieséses szakasz első fordulójában. A szegediek házigazdaként 28–28-as döntetlent játszottak a francia HBC Nantes csapatával, így a B csoport hatodik helyén végeztek. A veszprémiek pedig 37–35-re kaptak ki a Paris Saint-Germain otthonában, így az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül harmadikként zárták az A csoportot.

KÉT BL-ÖSSZECSAPÁS, MAGYAR KUPA ÉS AZ NB I-BEN IS TALÁLKOZHATNAK

A portál szerint a két csapat szinte minden bajnoki szezon végén egymással küzd a végső sikerekért, olyanra azonban még nem volt példa, hogy három hónap leforgása alatt akár hétszer is megmérkőzzenek. Két BL-összecsapás, majd a Magyar Kupa négyesdöntőjében, a sorsolástól függően az elődöntőben, vagy előzetes sikerüket megjósolva a döntőben, ezt követően pedig az NB I alapszakaszában feszülnek egymásnak. Végül a bajnokság végén a döntőben, akár háromszor is.

ILYENRE MÉG NEM VOLT PÉLDA

Azon felül, hogy a versenynaptárban Magyarország legjobban várt férfi mérkőzése a Veszprém–Szeged, hasonló meccsdömpingre még nem volt példa a két csapat között. Az elmúlt 12 évben, évente átlagosan négyszer találkoztak. A leggyakrabban két bajnoki alapszakaszmeccsen, majd a döntő lebonyolításához mérten kétszer vagy háromszor, valamint egy kupameccsen, azaz ötször. Azonban előfordult olyan is, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csupán egyszer. Változott azonban a bajnoki döntő lebonyolítása, a 2022-2023-as kiírásban visszatér a régi rendszer, azaz a párharc az egyik fél második győzelméig tart, így az utóbbi években megszokott oda-visszavágós rendszer helyett akár három meccsen dőlhet el a bajnoki cím sorsa. A nemzetközi porondon korábban soha nem találkozott a két csapat, most azonban ez is megváltozik, így jöhetett össze, hogy akár hétszer is megmérkőznek egymással.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb