Szegedi ArcokVideo365

Nem is akkora mumus az urológus: „naponta nagyon sok beteg panaszával találkozom, nem tudnak olyat mondani, ami kínos” – a szegedi Korda Klinika szakorvosánál jártunk

Ha urológiai problémáról van szó, valljuk be őszintén nőként és férfiként is hajlamosak vagyunk halogatni a szakorvos felkeresését, hiszen sokszor kényelmetlen ezekről a bajainkról beszélni, elbátortalanodunk a vizsgálatoktól, esetleg szégyenérzet is van bennünk. Pedig ezek teljesen alaptalan félelmek, ahogy Dr. Oroszi Márton Ferenc a szegedi Korda Klinika urológusa elmondta, nap, mint nap nagyon sok beteg panaszával szembesül, így nem tudunk olyat mondani, ami kellemetlen, vagy kínos lehet, vagy ne találkozott volna már vele praxisa során.

A Korda Klinika Szeged egyik első magánrendelőjeként, több mint 30 éves tapasztalattal áll a betegek szolgálatában. Itt fogadja pácienseit Dr. Oroszi Márton Ferenc urológus. Mint mondta, nemcsak a férfiak fordulhatnak hozzá panaszaikkal,
foglalkozik mindkét nemnél a vesékkel, a húgyutakkal, a
húgyhólyaggal, illetve férfiak esetében a prosztatával, illetve a
nemi szervvel.

HA IDŐBEN FELISMERJÜK A BETEGSÉGET, ÉLETET MENTHET

Dr. Oroszi Márton elmondta, a betegségek eredményes terápiájában, mint például a prosztatarák, rendkívül fontos, hogy időben ismerjük fel a kórt, ehhez pedig nélkülözhetetlen bizonyos időközönként a szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen a betegség korábbi stádiumában még számos kezelési, gyógyítási lehetőség van az orvos fegyvertárában. De mikor is érdemes urológushoz menni? „Panaszmentesség esetén, 40-45 éves kor előtt nem szükséges eljönni. A prosztatarák szűrést is 45-50 éves korban érdemes elkezdeni, annak függvényében, hogy a beteg férfi felmenői között volt –e prosztatarákos betegség, mert, ha igen, akkor már 40-45 éves korban érdemes eljönni a szűrővizsgálatokra” – mondta el az urológus szakorvos.

ULTRAHANGOS ÉS LABORVIZSGÁLATOK: A KORDA KLINIKÁN MINDKETTŐRE VAN LEHETŐSÉGED

A doktor úr abba is beavatott bennünket, hogy, ha első alkalommal jön el a páciens, a vizsgálat egy anamnézis felvétellel kezdődik, mely során feltárják a beteg panaszait. Érdemes erre a beszélgetésre úgy készülni, hogy a páciens már magával hozza azoknak a gyógyszereknek a listáját, melyeket szed, illetve amelyekre érzékeny, ezzel is előre segítheti a kezelési folyamatot. „Ezt követi egy fizikális vizsgálat, tehát a két kezemmel megfogom, megnyomom, megtapintom, utána következik a vese, a húgyhólyag, prosztata és here ultrahangos vizsgálata, illetve, indokolt esetben részét képezi a prosztata vizsgálat is” – árulta el a doktor, majd hozzátette, a Korda Klinikán mindezekre lehetősége is van a pácienseknek.

Dr. Oroszi Márton arra is felhívta a figyelmet, itt a Klinikán laborvizsgálatokat is végeznek, s a gyorsabb diagnosztika és terápia megkezdésének érdekében már az első vizsgálat előtt érdemes a betegeknek elmenni egy vérvételre és már az eredménnyel érkezni hozzá. A vérvétel során különösen fontos az úgynevezett PSA-szint (prosztata specifikus antigén) vizsgálata, mely komoly segítség lehet ahhoz, hogy időben felismerjék és gyógyítsák a prosztatadaganatot.

A HATÉKONY TERÁPIA ÉRDEKÉBEN NAGYON FONTOS AZ ŐSZINTESÉG

Természetesen mind tudjuk, az embernek kellemetlen lehet ezekről a betegségekről beszélni. Éppen ezért, ahogy a doktor úr elárulta, rendelőjében próbál egy olyan atmoszférát teremteni, melyben a páciens jól érzi magát. „Napjában nagyon sok ilyen jellegű panasszal találkozom, tehát számomra nem tud olyat mondani, ami kellemetlen, illetve kínos lehet. Sőt, próbálom arra ösztönözni a betegeket, hogy ne próbáljanak meg nagy szavakat használni, hanem mindenki a saját szavaival mondja el a panaszát, mert úgy tudja a legjobban körülírni a problémát, én pedig ezáltal tudok a leghatékonyabban segíteni” – mondta el Dr. Oroszi Márton.

Ha urológiai problémád van, ne hagyd, hogy megkeserítse mindennapjaidat, keresd bizalommal Dr. Oroszi Mártont a szegedi Korda Klinikán!

KORDA KLINIKA
Szeged, Korda u. 18, 6725
Telefonszám: 
+ 36 30 099 3379
+36 62 444-493
Nyitva: 8-tól 8-ig, hétfőtől péntekig!

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb