Mindenmás

Hatalmas szélvihar tombol az egész országban, Csongrád – Csanád vármegyére visszavonták a korábban kiadott másodfokú riasztást

Hatalmas szélvihar tombol az egész országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint markáns hidegfront vonul át hazánkon, mely következtében az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. Szombat délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki egész Csongrád-Csanád vármegye területére, amit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján nem sokkal délelőtt 11 óra után visszavontak.

ÍGY NÉZ KI A LEGERŐSEBB SZÉLLÖKÉSEK ALAPJÁN A TOP10-ES LISTA

Az Index információi szerint a legerősebb lökéseket jellemzően óránkénti 70–90 kilométeres sebességgel várták. Ezt azonban már túlszárnyalták a legfrissebb mérések. A meteorológiai szolgálat a közösségi oldalán arról ír, hogy a várt hidegfront már meg is érkezett, ezzel pedig a szél is feltámadt. A TOP10-es listába pedig, amelyet a mérések alapján állítottak össze a legerősebb széllökésekről, csak 90 kilométer/órás sebességet meghaladó szélfúvások kerültek fel:

  • A János-hegy 114,1
  • Kab-hegy 110,2
  • Pér repülőtér 108,7
  • Győr Egyetem 108
  • Pér repülőtér (észak) 101,2
  • Tés 97,9
  • Kecskemét repülőtér 97,6
  • Kecskemét repülőtér (észak) 97,2
  • Mosonmagyaróvár 94,3
  • Felcsút 92,9

SOK MUNKÁT AD A TŰZOLTÓKNAK A VIHAROS SZÉL

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött közleményében azt írta, sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos erejű szél az ország több vármegyéjében, fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések. Délelőtt 9.30-kor már csaknem ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban. A Bács-Kiskun vármegyei Kecskeméten például hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket, Veszprémben pedig megbontotta a szél egy lakóház tetejét is. 

VISSZAVONTÁK A VÁRMEGYÉNKRE KIADOTT RIASZTÁST

A délelőtti órákban Szegeden is folyamatosan vonultak a tűzoltók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki egész Csongrád-Csanád vármegye területére. Információink szerint az Űrhajós és a Fogas utcában is kidőlt egy-egy fa. Délelőtt 11 óra után viszont az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján visszavonták a korábban vármegyénkre kiadott riasztást.

Forrás: index.hu/Országos Meteorológiai Szolgálat FB oldala/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb