Mindenmás

Lassíts: élesítették az új trafiboxot a Fő fasoron Újszegeden

“Fő fasor, kamera élesítve” – osztotta meg az információt egy fotó kíséretében az egyik tag az Újszeged az én otthonom nevű Facebook csoportban. A kedden felkerült képen az látható, hogy a rendőrök nagy serényen szerelik a trafiboxot, vagyis valószínűleg élesítették is a kamerát Újszegeden. Tehát, valószínűleg a városban újonnan kihelyezett szerkezetek már mérnek.

A Fő fasorra található trafibox egyébként egyike annak a 10 új helyszínre kihelyezett eszköznek Szegeden, amit március elején jelentettek be. Mint megírtuk, Szeged MJV Önkormányzata a két, már működő trafibox tapasztalatai alapján a közlekedésbiztonság javítása érdekében újabb készülékeket szereltetett fel városunkban.

A helyszínekről itt írtunk bővebben:

A KÉTIRÁNYÚ FORGALMAT IS KÉPESEK MÉRNI

Érdemes tudni a szegedi trafiboxokról, hogy ezeket bár látják az arra haladó autósok, azt viszont nem tudják – mert a közeledő járműből nem látszik pontosan –, hogy abban a konkrét dobozban éppen akkor van-e egyáltalán működő sebességmérő. Simán lehet, hogy teljesen üres doboz mellett lassítanak, amivel máris elérték céljukat az egyenruhások: lassul a járműforgalom, biztonságosabbá válik az adott útszakasz.

Az utak fölé szerelt fix készülékeknél azért jobbak, mert a trafiboxok forgathatók, vagyis a kétirányú forgalmat is képesek ellenőrizni. A helyi rendőrök döntésén múlik csupán, hogy mikor, melyik irányba haladó autók, motorok, kamionok stb. sebességét mérik velük. Akár naponta többször is fordíthatnak rajtuk 180 fokot, így az adott utat rendszeresen használó járművezetők sem léphetik át nyugodtan a sebességhatárt, mert mondjuk reggel azt látták, egy adott irányt figyelt akkor a traffipax. Két óra múlva ugyanúgy bemérheti ugyanazt a gyorshajtót a másik irányból érkezve.

TÉRKÉPEN AZ ÖSSZES TRAFIBOX

Március elején egy Robi nevű felhasználótól kaptunk egy általa készített Google térképet, amelyen előbb-utóbb az összes Magyarországon működő fix helyszín fent lesz. A térkép már most is elég részletes, de mint a készítő írta, folyamatosan frissíti. Részletek:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb