Közélet

Botka László: Szegeden mindig minden körülmények között kiállunk a szabadság, a testvériség és az egyenlőség értékei mellett

Már 175 éve annak, hogy kitört az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, nemzeti ünnepünk alkalmából pedig megemlékezések sora vette kezdetét Szegeden. Botka László polgármester délelőtt a Klauzál téri Kossuth Lajos szobornál mondott beszédet, amelyben kiemelte: “hűvös van, de itt vagyunk, mert mi, szegediek, a márciusi ifjak örököseinek tartjuk magunkat”.

“Mi, a reformkor kiválóságainak, a forradalmi kormány örököseinek tartjuk magunkat, mert városházánk dísztermében Kossuth és Széchenyi festményei őrködnek döntéseink felett, Szeged legszebb terén pedig Kossuth Lajos szobra látható” – mondta Botka László, aki úgy folytatta ünnepi beszédét, hogy: “Szegednek népe, nemzetem büszkesége – mondta Kossuth mikor nálunk járt, hogy a szabadságharchoz támogatást kérjen és új önkénteseket toborozzon. Azért jött hozzánk, hogy a szegediek szabadságvágyát feltüzelje, de helyette Ő maga nyert erőt és reményt abból, amit itt látott”.

EGYMÁSSAL ÖSSZEFOGVA HARCOLUNK

“A ’48-as forradalom idején Szeged egymaga 4 honvéd zászlóaljat állított ki, polgárságából pedig 27 gyalogos és négy lovas nemzetőr-század telt ki. Szegeden mindig minden körülmények között kiállunk a szabadság, a testvériség és az egyenlőség értékei mellett, mert tudjuk, hogy csak akkor fejlődhet otthonunk, ha megőrizzük önállóságunkat és a szabadságért egymással összefogva harcolunk” – hangsúlyozta a polgármester a Klauzál téren, majd arról számolt be, hogy a város mennyi mindent ért el az elmúlt időszakban. “Mi a ’48-as hősöket követve kiállunk az európai szabad Magyarországért” – mondta, majd hozzátette, hogy a szolidáris közösségünk most is megmutatja, hogy nem hiába nevezik Szegedet az összefogás városának.

Minden, amit a mai napról tudni kell:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb