Mindenmás

Napi pakk: borús, esős lesz az idő a nemzeti ünnepünkön Szegeden, tisztelet a Forradalom és Szabadságharc hőseinek!

Egy kis időre elköszön tőlünk a tavaszias időjárás és a napsütés, ma egy hidegfront robog be térségünkbe. Esőt és erős széllökéseket jósolnak Szegedre, tehát ha kimozdultok otthonról, akkor készítsétek be az esernyőt és a vastag kabátot. Megemlékezésekkel teli napunk lesz ma Szegeden, már mutatjuk is mi vár ránk, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS NEMZETÜNK ÜNNEPE

Nagyon boldog névnapot minden Kristóf, Zakariás, Lujza, Lukrécia, Kelemen és Ludovika nevű Szeged365 olvasónak!

Pontosan 175 éve ezen a napon, azaz március 15-én győzött Pesten a forradalom! Jelképpé vált ez a nap, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti Dalt. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Mindezek mellett március 15-e a Magyar Sajtó Napja is. A sajtószabadságot először a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, azután került be más országok alkotmányába. Magyarországon az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát és nyilvánította ki a sajtószabadságot.

ESERNYŐ ÉS SAPKA BEKÉSZÍT

A március 15-i nemzeti ünnepen egy hidegfront miatt nagy területen erős, helyenként viharos széllökésekre, csapadékra és erőteljes lehűlésre kell készülni. Legalább 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet Szegeden. Az előrejelzések szerint kezdetben többfelé, délután inkább a középső tájakon, az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű eső, helyenként átmenetileg havas eső, havazás is előfordulhat. Az északi-északnyugati szél sokfelé erős, viharos lesz. Napközben 2-10 fokra van kilátás városunkban.

MEGEMLÉKEZÉSEK LESZNEK MA SZEGEDEN

Már a múlt héten kihirdették az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezendő szegedi városi ünnepségek részletes programját, mi pedig mutatjuk a menetrendet, városrészekre bontva.

  • Az önkormányzati megemlékezések a Dóm téren indulnak majd Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobrainál,
  • Botka László polgármester délelőtt 10-től a Klauzál téri Kossuth Lajos szobornál mond majd beszédet,
  • de a “központi” rendezvények mellett további 8 városrészben tartanak majd külön-külön megemlékezéseket, többek között Gyálaréten, Kecskéstelepen és Újszegeden is.
  • A szegedi Fidesz a Móra Ferenc Múzeum melletti Klauzál-szobornál tart ünnepséget 11-től, a koszorúzással egybekötött eseményen Mihálffy Béla, Szeged Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője mond  beszédet.
  • A Kereszténydemokrata Néppárt Szeged-tápéi csoportja koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tart Szeged-Tápén, a Honfoglalás utca 73. szám előtti Országzászlónál 2023. március 15-én délelőtt 10 órai kezdettel, itt Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár mond majd beszédet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb