BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: tisztelet a ’48-as Hősöknek! Íme az összes szegedi program, egy helyen

Ma 175 éve, hogy kitört az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, szóval, kokárdát fel, mutatjuk, hol tudsz ma megemlékezni a Napfény Városában plusz az utóbbi napok olvasói kérdéseire reagálva jövünk egy ünnepi Szeged365 Kisokossal is. Az előbbi kapcsán, rengeteg lehetőség vár Rád, a “központi” rendezvények mellett további 8 városrészben tartanak majd külön-külön megemlékezéseket, de az önkormányzati események mellett a Fidesz-KDNP is külön-külön eseményt szervez. Botka László polgármester délelőtt 10-től a Klauzál téri Kossuth Lajos szobornál mond majd beszédet, alig egy órával később Mihálffy Béla, Szeged Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője a Móra Ferenc Múzeum melletti Klauzál-szobornál ragad majd mikrofont.

A Széchenyi téri épületben uralkodó puskaporos hangulat miatt évek óta nem történt olyan, hogy a városvezetés és a Szegeden ellenzéknek számító kormánypárt együtt emlékezzen meg március 15-én, ez az idén sem lesz másként. Cikkünkben külön-külön mutatjuk a két politikai tömb által szervezett ünnepi rendezvények menetrendjét.

BOTKA LÁSZLÓ 10-TŐL MOND BESZÉDET, A KÖZPONTI ESEMÉNY MELLETT MÉG 8 VÁROSRÉSZBEN LESZ KOSZORÚZÁS

Az önkormányzati megemlékezések a Dóm téren indulnak majd Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobrainál, az országzászlót 9:45-kor vonják fel a Széchenyi téren, a polgármester pedig a Klauzál téren fog beszédet mondani délelőtt 10-től.

A részletes menetrend:

9.15 órakor

Koszorúzás Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobránál

Helye: Dóm tér, Nemzeti Emlékcsarnok

koszorúz: Dr. Kozma József

Közreműködik: a Szegedi Vox Nova Kórus

9.30 órakor

Térzene

9.45 órakor

az Országzászló ünnepélyes felvonása

Helye: a Városháza előtt, a Széchenyi téren

Közreműködik: a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar

10.00 órakor

Díszünnepség és koszorúzás

Helye: Klauzál tér, Kossuth Lajos szobránál

Ünnepi beszédet mond: Dr. Botka László polgármester

Közreműködnek:

a Szegedi Nemzeti Színház művészei: Ács Petra, Gömöri Krisztián, Károlyi Krisztián és Krausz Gergő, a Szeged Táncegyüttes, művészeti vezető Gombos András, a Szeged Városi Kórusegyesület összkara, vezényel: Erdős Kinga karnagy és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar vezényel: Gyimóthi Zoltán karmester

A városrészi eseményeket IDE kattintva találod meg.

A MÓRA FERENC MÚZEUM ELŐTT EMLÉKEZIK A FIDESZ, TÁPÉN, AZ ORSZÁGZÁSZLÓNÁL A KDNP

A szegedi Fidesz a Móra Ferenc Múzeum melletti Klauzál-szobornál tart ünnepséget 11-től, a koszorúzással egybekötött eseményen Mihálffy Béla, Szeged Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője mond  beszédet.

  • Helyszín: 6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.
  • Időpont: 2023.03.15. 11.00

A Kereszténydemokrata Néppárt Szeged-tápéi csoportja koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tart Szeged-Tápén, a Honfoglalás u. 73. szám előtti Országzászlónál 2023. március 15-én délelőtt 10 órai kezdettel – tudtuk meg a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből.

Az eseményen ünnepi beszédet mond Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, akivel pont egy éve beszélgettünk a szabadságharc szegedi vonatkozásairól:

ZÁRNAK A PLAZÁK, VÁLTOZIK A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, DÍJMENTES LESZ A PARKOLÁS

A legfontosabb változásokat tételekbe szedve mutatjuk:

  • A munkaszüneti naphoz igazodik az SZKT, valamint a Szepark is. A közösségi közlekedésben a troli-, illetve a villamos járatok a munkaszüneti napokra érvényes menetrend szerint közlekednek, míg a parkolás ingyenes lesz a városban. A MÁV-nál a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity (IC) vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak, míg a buszok a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek majd Szegeden.
  • Egész nap díjmentes lesz a parkolás Szegeden, viszont figyelj rá, hogy tilos megállni a Széchenyi tér mindkét oldalán, valamint a polgármesteri hivatal épületei között (is).
  • Bezár az ÁRKÁD, a Napfény Park és a Szeged Plaza, sőt, a Tesco-Auchan-Spar-LIDL-Aldi vonal is pihen 24 órát, azonban a kicsik közül bőven lesz, akik az ünnepnapokra vonatkozó törvényi szabályozásnak köszönhetően nyitva tudnak maradni, ilyenek például a SPAR Express boltok az OMV benzinkutakon vagy a különféle szegedi garázsboltok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb