Közélet

A gyűlölet nem, de a Nagy-Magyarország zászló pálya! Maradhat Orbán Viktor sálja is

Őszintén írjuk, hogy nagyon örülünk az UEFA döntésének. A Nagy-Magyarország minta veszélybe került a stadionokban, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a görög–magyar meccsen viselt olyan sálat, amelyen a történelmi Magyarország térképe volt látható. Az UEFA most megerősítette: nyugodtan lehet történelmi Magyarország a zászlókon, sálakon.

Még tavaly írtunk arról Nektek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök történelmi Magyarországot ábrázoló sálja miatt kiakadtak páran. Románia és Ukrajna is morcos volt ezért, és hangot is adtak neki akkor.

Az MLSZ ma közölte, hogy természetesen az üggyel kapcsolatban azonnal kikérték az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határontúli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja az alábbi feltételek betartása mellett:

• kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
• kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
• a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
• a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától. A gyűlölet nem pálya!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb