Szegedi ArcokVideo365

„Aki egyet a legkisebbek közül is befogad, engem fogad be” – így váltják valóra a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői az otthonra vágyó gyermekek álmát

Az otthon melegéből és biztonságából sokunk számára elképzelhetetlen, mit élhetnek át azok a gyermekek, akiknek a szeretetteljes családi környezet csak egy álom, akik fiatalkoruk ellenére soha nem tapasztalhatták meg, mit jelent a gondoskodás, ha figyelnek, vigyáznak rájuk. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői ezeknek a gyermekeknek az álmát szeretnék valóra váltani, hiszen ahogy Márk evangéliumának csodálatos sorai hirdetik, „aki egyet a legkisebbek közül is befogad, engem fogad be”. A gyermek a legnagyobb ajándék, amit az élettől kaphatunk, s ezt tapasztalják meg nap, mint nap a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői, akik most arról mesélnek, mi ösztönözte őket abban, hogy elinduljanak ezen a csodálatos úton.

A CÉL AZ, HOGY A GONDOZOTT GYERMEKEK SORSA MEGNYUGTATÓAN RENDEZŐDJÖN

Magyarországon jelenleg mintegy 23 ezer olyan gyermek él, akiket valamilyen okból kiemelnek vérszerinti családjukból. A gyermekvédelmi gondoskodás rendszere ma már a nagylétszámú intézetek helyett szeretetteljes, elfogadó légkört igyekszik biztosítani azoknak a gyermekeknek, akik átélték ezt a traumát. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató már 12 éve, megalakulása óta fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy biztonságot, szerető családokat találjanak ezeknek a gyermekeknek. Ennek a nemes célnak a megvalósításához pedig nélkülözhetetlen a hasonló szemléletet valló nevelőszülők áldozatos munkája. A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújt, hiszen a cél az, hogy a gondozott gyermekek sorsa megnyugtatóan rendeződjön. Ami azt jelenti, hogy a gyermek vagy visszakerül vérszerinti családjába, vagy új családra lel örökbefogadás révén.

„NEVELŐSZÜLŐIM NÉLKÜL NEM LETT VOLNA BOLDOG GYERMEKKOROM ÉS MOST BOLDOG CSALÁDOM”

A bordányi Turner Sándorné maga is megtapasztalta, milyen nevelőszülőknél felnőni. Egy évesen került nevelőcsaládba, ahol szerényen, de nagy szeretetben nevelték őt fel, tőlük kapta az életre az útravalót. „Talán 14 éves lehettem, amikor megértettem, hogy mit is tesznek értem, és arra gondoltam, hogyha az életben olyan párom lesz, aki ebben mellettem áll, akkor ezt az esélyt én is szeretném megadni hasonló sorsú gyermekeknek” – mesélte Turner Sándorné. Hozzátette, a nevelőszülei nélkül valószínűleg ma nem itt lenne: nem lett volna boldog gyermekkora és az is lehet, nem lenne most boldog családja.

„SZERETTÜK VOLNA, HA ÚJRA BOLDOG GYERMEKZSIVAJ TÖLTI MEG AZ OTTHONUNKAT”

A bordányi Ocskó Zoltán és felesége azután döntött úgy, hogy szeretnének nevelőszülővé válni, miután saját gyermekeik kirepültek a családi fészekből. A pedagógusként dolgozó apa elárulta, szerették volna, ha újra boldog gyermekzsivaj tölti meg az otthonukat. „Egyik este, ahogy a Bibliát olvastuk útmutatásért, Márk evangéliumában találtunk rá a következő sorokra: » aki egyet a legkisebbek közül is befogad, engem fogad be«. Ez megadta számunkra a kezdő lökést, s innentől kezdve egyenes út vezetett a nevelőszülőséghez” – mesélt a kezdetekről Ocskó Zoltán.

„NAGYON JÓ ÉRZÉSSEL TÖLT EL BENNÜNKET, HOGY SEGÍTHETÜNK RAJTUK”

A csanyteleki Gyöngyi Mihályné három gyermek után döntött a nevelőszülőség mellett. Mint mondta, három dolog motiválta őket ebben: az első és legfontosabb, hogy férjével szerettek volna segíteni a rászoruló gyermekeken, valamint az, hogy ez a hivatás otthoni munkát tesz lehetővé és anyagi biztonságot kínál a gyermekeket befogadó családoknak. „Idáig húsz gyermek fordult meg nálunk, volt, akit hazagondoztunk, örökbe adtunk, vagy éppen nagykorú lett. Most jelenleg hat kicsi van nálunk és nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hogy segíthetünk rajtuk, nem nevelőintézetben nőnek fel, hanem egy szerető családban” – vallott a kezdetekről Gyöngyi Mihályné.

Ha Te is szeretnéd valóra váltani azoknak a gyerekeknek az álmát, akik semmi másra nem vágynak, csak egy boldog, szerető családra, jelentkezz az alábbi elérhetőségeken:

Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

E-mail: [email protected]
Telefonszámok:
 +36 20 946 1005
 +36 20 921 4670

Videók forrása: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb