Mindenmás

Lakossági fórumot tartanak a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjáról Klebelsberg-telepen

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság lakossági fórumot tart a Klebelsberg-telepi Közösségi Központban ma délután 5 órától – került fel a meghívó a Klebelsberg-telep, Szeged nevű Facebook csoportba.

Mint megírtuk, őszre fejeződik be a Szeged határában húzódó Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja, az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forint költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése. Erről lesz szó várhatóan a mára meghirdetett lakossági fórumon is, ahol a tervek szerint tájékoztatást adnak majd a beruházásról, és a kivitelezési munkálatokról is.

ÖNTÖZNI IS LEHET MAJD A KÖRNYEZŐ TERÜLETEKET

Arról, hogy mi történik a Gyálai Holt-Tisza kapcsán már többször is beszámoltunk. Friss hír azonban ma érkezett a témában, mint kiderült, az őszig tartó munkálatok során a holtág csaknem 3 kilométeres szakaszán az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolítják a mederben felhalmozódott iszapot. A parti rézsű mederbecsúszását több mint egy kilométeren cölöpsorral, illetve kőszórással akadályozzák meg. A hattyasi szivattyútelep átalakításával szükség esetén biztosítják másodpercenként 2 köbméter víz átemelését a Tiszából a holtágba, ami a vízpótlás mellett aszályos időszakokban lehetővé teszi a környező mezőgazdasági területek öntözését. Új vízkormányzó művek építésével és régiek rekonstrukciójával helyreállítják a természetes folyásirányt. A holtág több pontjára pedig vízminőségi monitoring- és vízhozammérő-állomásokat telepítenek. 

Mutatjuk a lakossági fórum helyét és időpontját:

  • Összefogás Háza, Klebelsberg-Telepi Közösségi Központ
  • Szeged, Zentai utca 31.
  • 2023. március 21., 17:00

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb