Kikapcs

Szeged365 gólya-spotting: befutottak a 2023-as év első szegedi gólyái

Pontosítanánk cikkünk címét: berepültek. Szűk egy hónappal azt követően, hogy visszatértek telelőhelyeikről az ország első gólyái a Körös-Maros Nemzeti Parkba, a jó öreg alsóvárosi szárnyasok is megérkeztek, a koordinátákat mondanunk sem kell,

2023-ban is a Vadkerti tér volt a nyerő gólyaleszállóhely.

2023-BAN A BÉKÉS VÁRMEGYEI GÓLYÁK VOLTAK A LEGGYORSABBAK

Mint ahogy évről évre a Vas megyei Suri viszi el a tavasz leggyorsabban visszatérő gólyájának címét, úgy Szegeden – amióta az eszünket tudjuk – a Vadkerti térre jönnek vissza először a tollasok. Suri az idén megcsúszott, de az alsóvárosi berepülőegység hozta a formáját. Országos szinten az első helyet a Körös-Maros Nemzeti Park fehér gólyái hozták el, amelyek már február 23-án visszatértek. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le egy hosszú út után, írta meg az örömhírt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

A gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket. A Körös–Maros Nemzeti Park beszámolója szerint az érkezés óta a három madarat rendszeresen látják Dévaványa térségében. A hosszú út ellenére láthatóan jó erőben voltak, és mivel a szomszéd vármegyében akkoriban sem volt hótakaró, így az élelemhez is könnyen hozzájutottak.

A Körös–Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az egyik ilyen gólyáról nemrég Kondoroson sikerült közeli fotókat készíteni:

NINCS SZEGEDI TAVASZ A VADKERTI TÉREN PÓZERKEDŐ GÓLYÁK NÉLKÜL

Ha már a tradícióknál tartunk: három éves lesz csütörtökön a Szeged365, az említett háromszor háromszázhatvanöt napban pedig minden egyes alkalommal az olvasóink voltak a leggyorsabb gólya-spotterek Szegeden,

avagy, minden évben a Szeged365 Family tagjai csípték el elsőként a Vadkerti téri madarakat. Hálás köszönet érte!

  • 2021-ben ez már március 7-én megtörtént,
  • tavaly, 2022-ben azonban nem kapkodtak a szárnyasok, egészen március 29-ig kellett várni az első randira.

A három éves Szeged365-ös hagyományt folytatva a 2023-as turnusról Attila nevű olvasónk lőtt fotókat kedd délután, így telt a gólya-szieszta a Vadkerti tér legendás villanypóznájának tetején:

Köszönjük a fotókat, Attila!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb