Mindenmás

Eddig ismeretlen avar kori temetőre bukkantak az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal mellett a szomszédban

Eddig ismeretlen avar temetőt tártak fel a régészek Szeged határában – írtuk meg március közepén, most pedig az is kiderült, hogy egy hasonló temetőt találtak, ám ezúttal a szomszédos vármegyében, a Budapest−Belgrád vasútvonal felújítása mentén Kelebia mellett – szúrta ki a Magyar Építők nyomán a Kecskemét365.hu.

Mint írták, Kelebia mellett egy több korszakot magába foglaló lelőhely feltárása zajlik éppen. Az őskori, szarmata kori és a késő középkori településekhez kapcsolódó jelenségeken kívül egy avar kori temető részlete is előkerült. Az ásatás vezetője Patyi Eszter, de a feltáráson a múzeum több munkatársa is részt vett. A feltárásról a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Sóskuti Kornél tájékoztatta a lapot, aki a projekt déli szakaszán koordinálja a régészeti munkálatokat.

AVAR KORI TEMETŐRE BUKKANTAK

A régész elsőként a teljes Budapest-Kelebia vonalról beszélve elmondta, a munkálatokhoz kapcsolódóan régóta folynak feltárások, jelenleg éppen az aktuális kivitelezési szakasz előzetes régészeti dokumentációjának próbafeltárásait végzik el. Más megfogalmazásban azzal foglalkoznak, hogy rátaláljanak azokra a helyszínekre, ahol a földmunkák veszélyeztethetik a régészeti emlékeket. Ahol ennek lehetőségét látják, ott további feltárásokat is végeznek – erre került sor a Kelebia-közeli területen is, ahol avar kori temetőt rejtett a föld. Sóskúti Kornél rámutatott: mivel a vasúti nyomvonal több, nagy kiterjedésű, korábbról már ismert régészeti lelőhelyet érint, ezekről egyrészt adattári anyagok is rendelkezésre állnak, másrészt pedig a projektelőkészítő előzetes régészeti terepbejárásokból ismerik meg őket. Mint kiderült, az avar temetőről előre nem tudtak, úgyhogy az számukra is nagy meglepetést okozott.

TÖBB TUCAT SÍRT TÁRTAK FEL

A régész elmondta, egy, a 700-as és 800-as évekre datálható temetőrészlet több tucat sírját tárták fel. A sírok egy részét a sírrablók megtalálták, de a korabeli fosztogatások ellenére szinte mindegyik temetkezésben maradtak leletek. Az elhunytakat teljes viseletben, ékszerekkel (fülbevaló, gyöngynyaklánc, veretes övek) együtt temették el, a túlvilági élethez étel és italmellékleteket helyeztek melléjük, melyekről az előkerült archaeozoológiai leletek és kerámiaedények is tanúskodnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb