Mindenmás

Elképesztő méretű aszteroida száguld a Föld felé, ma este lesz a legközelebb bolygónkhoz

Egy méretes aszteroida halad majd el a Föld és a Hold között szombaton este, szerencsére biztonságos távolságban bolygónktól, írta az ATV.

MÉG FEBRUÁRBAN FEDEZTÉK FEL

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát még februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai. Az aszteroida március 25-én lesz legközelebb a bolygónkhoz, csaknem 170 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a Föld mellett körülbelül 28 ezer km/h-s sebességgel. Az aszteroidát, amely ekkor közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz, távcsővel is meg lehet majd figyelni.

ÉVTIZEDENKÉNT EGYSZER FORDUL ELŐ, HOGY ILYEN MÉRETES ASZTEROIDA MEGKÖZELÍTI A FÖLDET

Mint az MTI írta, míg a Föld közelében gyakran haladnak el aszteroidák, a NASA szerint körülbelül évtizedenként egyszer fordul elő, hogy egy ilyen méretes aszteroida megközelíti a Földet. A tudósok becslése szerint az űrkőzet mérete 40-90 méter között van.

ONLINE NÉZHETŐ IS A JELENSÉG

A NASA szerint az aszteroida legközelebb 2026-ban tér vissza a Föld közelébe. Ha szeretnéd megnézni az égi jelenséget, lesz rá lehetőséged, a Virtual Telescope Project élő internetes közvetítést is mutat majd az aszteroidáról az esti órákban, írta az ATV.

https://www.youtube.com/watch?v=IBmdExOyGoA

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb