Blog

Szeged365 Kisokos: egy órával kevesebbet alszik Szeged, változik a tram-train, a MÁV és a Volán menetrendje is

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely együtt érkezik az óraátállítási mizériával: hajnali 2-kor a mutatókat 3-ra kell előre állítani, mármint akkor, ha valaki még a klasszikus, analóg órát használja, a digitális eszközök többsége természetesen már átáll magától. Az egy órás varia alapos változásokat hoz a mindennapokban, többek között

  • a MÁV-nak,
  • a Volánnak,
  • és az SZKT-nak is bezavar a dolog,

soron következő Szeged365 Kisokosunkban pedig mutatjuk a legfontosabb, szegedieket érintő változásokat.

ÖSSZNÉPI SPÓROLÁS AZ ENERGIÁN, AVAGY, ERRE JÓ AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS

Az óraátállítást az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. A gazdasági szakemberek akkor úgy kalkuláltak, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát takaríthatnak meg. Magyarország 1980-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, szintén energiatakarékossági megfontolásból.

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása volt: villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben.

Az van, hogy pont, mire aktualitását vesztették volna a fenti érvek, megint validak lettek, a gáz- és az áramspórolás mindenkinek ismét nagyon fontos téma lett.

Azt, hogy meddig tart még az óraátállítás szokása, nem lehet megsaccolni (sem): a téma többször került napirendre az Európai Parlamentben, és bár a javaslatot minden ország támogatta, a végső lépés továbbra is várat magára. Az Európai Unió a tagállamoknak szabad kezet adna, hogy a téli vagy a nyári időszámítást tartják-e meg véglegesen, ám Csehországon kívül, mind a mai napig egyetlen más ország sem döntött még erről. 

A két óraátállítás közül a mostani, tavaszi a fájdalmasabb, mivel 1 órával “kevesebbet alhatunk.” A szervezetnek akár több napra lehet szüksége az átálláshoz, sokaknak okozhat hosszan tartó, múlni nem akaró fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat az órák előre állítása. Rendőrségi adatok szerint ilyenkor minden évben látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma. Szóval, legyünk észnél a következő pár napban (is), figyeljünk oda egy kicsit még jobban.

TÉLI IDŐSZÁMÍTÁS SZERINT INDUL AZ ÉJSZAKAI TRAM-TRAIN, DE MÁR A NYÁRI SZERINT ÉRKEZIK SZEGEDRE

MÁV tájékoztatása szerint a tram-train (vasútvillamos) változásai az alábbiak lesznek:

  • A 33004-es számú vasútvillamos Szeged vasútállomásról 1:30-kor még a téli időszámítás szerint indul, viszont a hódmezővásárhelyi Népkert állomásra már a nyári időszámítás szerint érkezik 3:03-kor, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Hódmezővásárhely vasútállomásig. A Szegedről 2:30-kor induló vasútvillamos (33006) nem közlekedik.
  • A 33003-as számú vasútvillamos a téli időszámítás szerint 1:34-kor indul Hódmezővásárhely vasútállomástól, Rókus állomásra már a nyári időszámítás szerint 3:04-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Szeged vasútállomásig. A Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:34-kor induló vasútvillamos (33005) nem közlekedik.

MÉG TÖBB VÁLTOZÁS A MÁVNÁL

Telis-tele lesz változással az éjszakai-hajnali vasúti közlekedés, tételekbe szedve mutatjuk ezeket, a MÁV-tól kapott információk alapján:

  • A nemzetközi vasúti forgalomban a Bécs és Bukarest közötti Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról nyári időszámítás szerint indul tovább 3.39 órakor, míg a Bukarest és Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint közlekedik 3.03 órakor.
  • A Kolozsvár és Szolnok közötti Corvin nemzetközi gyorsvonat Püspökladány és Szolnok között körülbelül 50-60 perc, míg a Szolnok és Kolozsvár közötti Corvin nemzetközi gyorsvonat Berettyóújfalutól körülbelül 60 perc késéssel közlekedik az óraállítás miatt.
  • A szombaton induló éjszakai vonatok egyórás késéssel érkeznek meg külföldi célállomásukra, az éjszaka úton levő nemzetközi személyszállító vonatok is körülbelül 60 perccel később érkeznek Budapestre.
  • Az óraátállítás több belföldi éjszakai vonatot is érint a Budapest-Esztergom, Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Vác-Szob, Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, Debrecen-Nagykereki, Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Lajosmizse vonalakon.

PICI VARIA A VOLÁNBUSZNÁL

A Volánbusznál már jóval kevesebb a változtatás, szegedi járatot nem érint az óraátállítás, vásárhelyi-szentesit viszont annál inkább:

  • Az 1:35-kor Szentesről Hódmezővásárhelyre induló járat ezen az éjjelen Hódmezővásárhely, Jókai utca megállóhelyről nyári időszámítás szerint, 3:01-kor indul tovább,
  • a 2:15-kor Hódmezővásárhelyről Szentesre induló járat pedig ezen az éjjelen nyári időszámítás szerint, 3:15-kor indul.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb